21 juli 2014: bloggen over actualiteit

Het (wereld)nieuws van vandaag. Politiek, cultuur of andersoortig nieuws waar de kranten en het journaal dagelijks mee gevuld worden. Het is waarschijnlijk de meest voordehand liggende bron van inspiratie, ook voor bloggers.

Maar het betekent ook dat je moet onderscheiden van de journalisten en andere media die ook over de actualiteit schrijven. Het kan betekenen dat je een (diep) persoonlijke kleur mee geeft aan je blogposts die wellicht niet door iedereen gewaardeerd wordt. Vanavond tijdens #blogpraat gaat het dus over bloggen over actualiteit. Doe je dat wel (eens) of niet? En zo ja, hoe kun je dat het beste aanpakken? Het onderwerp is natuurlijk zelf ook actueel dankzij de verschillende blogposts en berichtgeving over #mh17 dus we zijn benieuwd hoe jullie er tegenaan kijken.

Gastmoderators @drspee en @rsnijders (Elja is aan het verhuizen naar haar nieuwe thuisbasis in Nederland!) nemen jullie vanavond mee in deze discussie aan de hand van de volgende vragen:

  • V1 Blog je wel eens over actuele (nieuws)onderwerpen? Zo ja, hoe doe je dat?
  • V2 Als je wel over de actualiteit blogt, ga je dan voor snel en minder volledig of liever later, maar betere kwaliteit? Oftewel, hoe blijf je origineel tov andere bloggers en andere media?
  • V3 Hoe selecteer je actuele onderwerpen? Wanneer schrijf je wel en wanneer schrijf je niet over iets?
  • V3a: Wie heeft er over de vliegtuigramp geschreven en waarom? Wie niet en waarom niet?
  • V4 Hoe kom je snel aan juiste informatie/bronnen/beelden? Let je daarbij ook op het auteursrecht van andere journalisten,bloggen en fotografen?
  • V5 Hou je rekening met je bestaande lezers? Helemaal als je afwijkt van je reguliere blogonderwerpen?

En natuurlijk is er een actueel Excel verslag om alles na te kunnen lezen!

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.

8 Reacties