30 maart 2015: Formats op je blog

Elke keer een nieuw onderwerp en een nieuwe blogpost bedenken, het valt nog niet mee. Eén van de dingen die je echter kunnen helpen bij het regelmatig voorzien van je blog van nieuwe artikelen is het gebruiken van een terugkerend format. Een format is niks meer of minder dan een blogpost/artikel met een bepaalde structuur die je telkens opnieuw kunt gebruiken.

Voorbeelden van formats zijn columns, weekoverzichten, rubrieken of afleveringen in een langere serie artikelen.

Maar ook al kan het heel gemakkelijk zijn om gebruik te maken van formats, het bedenken en consequent volhouden van een goed format is minder eenvoudig. Hoe creëer je een format dat past bij je blog, leuk is om te lezen maar bovenal leuk blijft om te schrijven? Daar gaat het vanavond over in #blogpraat dus brainstorm mee en deel je eigen ervaringen met de rest!

  • V1 Formats voor je blog: wat zijn het en wat heb je er aan? Waarom kies je voor terugkerende type posts?
  • V2 Wat voor vaste formats gebruiken jullie op je blog?
  • V3 Als je formats wil bedenken voor je blog, waar moet je dan op letten? Waar moet een goed format aan voldoen?
  • V4 Wat zijn jullie favoriete formats bij andere bloggers? Of bij andere sites of publicaties zoals kranten en tijdschriften?
  • V5 Ben je ooit een format begonnen dat je niet hebt voortgezet en waarom?
  • V6 Waarom mislukken blogformats? Waarom stoppen bloggers er weer mee? Wat zijn de valkuilen?

Gelukkig heeft het Excel verslag een vast format en kun je na afloop weer alle tweets nalezen.

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.