#blogpraat 15 april 2013: bloggers en auteursrecht op foto’s en afbeeldingen

Inleiding

Ook als blogger heb je te maken met auteursrecht en nergens komt dat beter naar voren als bij het gebruik van foto’s en afbeeldingen op je blog. Ondanks blafbrieven en rekeningen die aan bloggers gestuurd worden door organisaties die rechthebbenden vertegenwoordigen, bestaan er nog steeds veel misverstanden over hoe je het beste (veilig) gebruik kunt maken van foto’s en afbeeldingen op je blog. Velen denken bijvoorbeeld dat als je iets op internet kunt vinden, je dat mag gebruiken zolang je maar een linkje erbij geeft naar de oorspronkelijke website.

Maandagavond in #blogpraat gaat het over bloggers en auteursrecht. Hoe heb je te maken met auteursrecht? Hoe zit dat met het auteursrecht op foto’s en afbeeldingen? Wanneer mag je er wel (en wanneer niet) gebruik van maken en wat kun je doen om veilig en verantwoord om te gaan met andermans foto’s? Een groot onderwerp dat we in 60 minuten ongetwijfeld niet helemaal volledig kunnen behandelen maar wat we met behulp van de (hopelijk aanwezige) experts toch minimaal goed kunnen verkennen.

Heb je al eventueel vragen vooraf, stel ze dan gerust in de comments en we zullen ze proberen mee te nemen. Lees je ook gerust wat in op de materie met enkele blogposts.

Vragen

 1. V1 Gebruik je afbeeldingen en foto’s op je blog? Zo ja, waarvoor en hoe? Zo nee, tot volgende week :)
 2. V2 Hoe kom je aan foto’s die je wél mag gebruiken (behalve die van jezelf)? En moet je nog ergens op letten?
 3. V3 Hoe zit dat met jouw eigen foto’s en afbeeldingen op je blog? Zijn die beschermd? Hoe/waarom/waarom niet?

Verslag/transcript

Het PDF transcript van #blogpraat van 15 april kan HIER gevonden worden.

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.

26 Reacties

 1. V1 Gebruik je afbeeldingen en foto’s op je blog? Zo ja, waarvoor en hoe? Zo nee, tot volgende week
  Soms, als introductie voor mijn onderwerp, aandachttrekkertje op de homepagina. Meestal een eigen tekening of printscreen.
  V2 Waar haal je je afbeeldingen en foto’s vandaan?
  Ik maak ze grotendeels zelf.
  V3 Hoe ga je om met auteursrechten op de afbeeldingen in je blog?
  Wanneer het op de afbeelding zelf niet vermeld staat voeg ik er meestal een link aan toe, naar waar de foto vandaan komt of ik schrijf het erbij.
  V4 Waar moet je op letten als je foto’s van anderen gebruikt?
  V5 Deel je behalve je artikelen ook je zelfgemaakte foto’s? Oftewel, hoe ga je om met je eigen afbeeldingen?
  Vooral tekeningen, foto’s toch wat minder. Ik kom ze eigenlijk niet tegen bij anderen… maar ik zou eigenlijk wel mijn naam erin moeten verwerken oid… nu we er toch over praten…

 2. Pingback: Beeldgevaar 3 | Blogpraat