#blogpraat 8 mei 2017: Wel of niet een vaste structuur voor je blog?

Ben jij iemand die blogt op het moment dat de inspiratie er is? Of probeer je structuur aan te brengen voor jezelf en je lezers?

Dat is de vraag voor vanavond in #blogpraat en nog iets specifieker:  ‘Wel of niet een vaste structuur voor je blog?’. Oftewel: hoe ga je om met vaste rubrieken, terugkerende items, vaste tijden en frequentie van plaatsing van blogposts, herkenbare elementen in je opmaak enz. En natuurlijk: is het handig om een vaste structuur te hebben, of niet?

Met (alweer!) dank aan Rosita van rulesbyrosita voor het onderwerp :)

 • V1 Wat is het voordeel van vaste formats/structuren en terugkerende items voor je blog? Wat is het nadeel?
 • V2 Wat is belangrijk bij het bedenken van terugkerende items op je blog? Wat zijn absolute do’s en dont’s?
 • V3 Wat voor soort rubrieken/formats zijn leuk? Heb je voorbeelden (evt. eigen blog)?
 • V4 Hoe zit het met de frequentie van terugkerende items? In hoeverre maakt het uit? Wat is een goede frequentie?
 • V5 Ben je ooit een rubriek of serie begonnen dat je niet hebt voortgezet? En waarom?
 • V6 Welke serie van andere blogs/bloggers lees jij zelf graag?

Het gestructureerde Excelverslag met alle tweets kun je natuurlijk teruglezen na afloop!

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.

1 reactie

 1. Zoals bij veel zaken is een beetje structuur prima en teveel structuur niet. Ik blog eens per 2,8 dagen en heb veel terugkerende onderwerpen. Soms wekelijks, maar soms ook pas na maanden. Via tags en categorien en het menu breng ik daar enige orde in aan.

  Ik ken bloggers die elke zondag over een specifiek onderwerp bloggen en elke woensdag meedoen aan een item waar meer bloggers op dat moment aan meedoen. Daar kan ik als lezer slecht tegen. Die series volg ik vaak niet en via de RSS-lijst sla ik ze over. Zelf denk ik dat ze het vooral zelf onderling erg leuk vinden, maar ik ben niet zo’n groepsfiguur.

  Het liefst blog ik over dingen die ik zelf meemaak en waar anderen nog niet over geblogd hebben. Op z’n minst probeer ik iets vanaf een andere kant te bekijken. Dat is natuurlijk lastig, maar vaak lukt het me wel.
  Ximaar onlangs geplaatst..Mei-07: Westerlicht – WOIIMy Profile