De blogpraat regels, of handige tips hoe je de hectische maandagavonden doorkomt

Het hele weekend verheug je je op wat er maandagavond komen gaat. Maar de spanning stijgt ook langzaam. In de loop van maandag begin je zelfs een beetje te twijfelen. Ben ik wel fit genoeg? Voel ik me wel goed? Ben ik wel in staat om mee te doen? Een uur lang topsport. Op Twitter. Van 20.00 tot 21.00. De enige Nederlandse twitterchat waar ADHD hebben een pluspunt kan zijn om deel te nemen. Tientallen twitteraars lanceren vele honderden tweets met de hashtag #blogpraat.

In een uur dat maar 3600 seconden bevat komt er gemiddeld elke 5 tot 8 seconden een tweet voorbij om te lezen en om eventueel op te reageren. Terwijl de twitterstroom doorloopt, er nieuwe vragen gesteld worden en Elja meldt dat het einde blogpraat is voordat je goed en wel in de gaten had waar het die avond eigenlijk over ging. Te hectisch, te snel voorbij?

Dat komt omdat je het onderschat hebt!

Blogpraat is echte topsport en een beetje twitteratleet moet voorbereiden, trainen, presteren en weer herstellen. Geen zorgen want deze blogpraatcoach heeft de blogpraatregels opgesteld voor het succesvol doorlopen van een #blogpraat maandagavond!

Voorbereiden en trainen

Het grote geheim om alles uit #blogpraat te halen is een goede voorbereiding. Kennis delen en profiteren van andersmans kennis gaat niet zo maar. Anders deed iedereen het wel, nietwaar?

 1. De grootste fout is om rond de klok van 8 uur aan te schuiven en denken dat je even gezellig wat gaat twitteren. Niks daarvan! In het weekend ervoor ga je je inlezen op het onderwerp. Op de site van blogpraat kun je meestal zien welk onderwerp aan bod komt. Ga niet tijdens #blogpraat bedenken wat je mening is, doe dat er voor!
 2. Nog geen onderwerp bekend? Onmiddellijk @Elja1op1 gaan lastig vallen zodat ze je vertelt wat het onderwerp gaat worden. Een professionele blogprater durft zijn community leider aan te spreken natuurlijk.
 3. Zorg voor een goede nachtrust in het weekend daarvoor! Geen feesten tot diep in de nacht, geen liters drank. Nee, 8 uur slaap elke nacht want anders gaat het fout maandagavond.
 4. Optioneel maar zwaar aan te bevelen: een strict programma met yoga of strekoefeningen. Niets ergers dan kramp in je lijf tijdens #blogpraat.
 5. Hang twee monitoren aan je pc (of een extra monitor aan je laptop). Eentje om #blogpraat op te volgen en een andere om wat na te zoeken. Scheel leren kijken is overigens een ondergewaardeerde vaardigheid maar dat leer je vlot op deze manier.
 6. Enkele blogpraters beginnen overmoedig met #blogpraat op een twitter app op hun telefoon. Dat is het beste recept voor barstende koppijn en een nieuwe doorverwijzing naar je opticiën. Neem een groot scherm en installeer/gebruik een Twitter applicatie waar je #blogpraat goed mee kunt volgen. Tweetchat, Tweetdeck, Hootsuite en Janetter zijn goede keuzes.
 7. De hardware en software op orde? Prima, nu jij zelf weer. Trek een ruim zittende bloggingbroek aan, een slobbertrui die je niet in de weg zit tijdens het tikken en pak een comfortabele stoel om op te zitten. Geen gehang in een bank! Je moet een uur lang knallen!
 8. Een blogpraatmotor heeft brandstof nodig. Eet minstens een uur voordat #blogpraat begint en zet koffie/thee/biertje/wijn/bitterballen klaar bij je pc of laptop zodat je tussendoor meteen kunt aanvullen. Een bidon of thermosfles zou ideaal zijn eigenlijk. Of een infuus.
 9. Dopingcontroles vinden niet plaats na afloop van #blogpraat dus er is geen reden om de epo of bloeddoping te vermijden. Dat infuus had je toch al. Als je niet tegen naalden kunt is er nog altijd Red Bull of Dextro Energy. We hopen nog op een voordelig sponsorcontract overigens.

Presteren

Het is 20.00 en de kickoff is geweest van #blogpraat. Tijd om de vruchten te plukken van alle voorbereiding en training!

 1. Zorg dat je ergens in alle stilte zit! Geen jengelende kinderen, partners of huisdieren. Trek die telefoon er uit . Afleidingen eten kostbare seconden en je mist zo weer 10 tweets.
 2. Let in eerste instantie op de vragen en wat je daar zelf eventueel op wilt antwoorden. Laat de rest maar kletsen. Als je je huiswerk goed gedaan hebt weet je de vragen al! Stonden ze nog niet vooraf op de website en heb je Elja niet te pakken kunnen krijgen? Tijdens blogpraat worden de vragen in dat geval live in de blogpost verwerkt. Daar komt die tweede monitor nu echt goed van pas.
 3. Alles onder controle met de vragen? Dan wordt het tijd om op je mentions te gaan reageren of op tweets van anderen. Zorg dat je in je twittercliënt een kolom voor zowel #blogpraat als je mentions hebt. Goed overzicht is het halve werk.
 4. Wees selectief en laat je niet opjutten. Twitter in je eigen tempo want #blogpraat duurt een uur voor iedereen, hoe snel of langzaam je ook probeert te twitteren.
 5. Wees niet bang voor terugscrollen. Oefen hoe je zo snel mogelijk weer de actuele tweets ziet als je klaar bent met een eerdere tweet en scan wat er in de tussentijd gekomen is.
 6. Geen tijd om tijdens #blogpraat te reageren op bepaalde tweets? Maak ze favoriet en reageer er na afloop op.
 7. Die mute functie zit er niet voor niets in vele twitter cliënts. Je hebt het niet van mij gehoord.
 8. Gaat het toch te snel? Sper je ogen wagenwijd open, neem een extra liter koffie of Red Bull en verdubbel je inspanningen. Niemand zei dat dit gemakkelijk ging worden!

Herstellen

Gefeliciteerd! Je hebt 21.00 gehaald, aardig wat tweets gelezen, vragen beantwoord en zelfs nog wat kunnen bijdragen. Maar na elke topprestatie heb je een cooling-down nodig om te herstellen van de geleverde inspanning.

 1. Na 21.00 zakt de stroom met tweets ineens in. Tijd om terug te scrollen naar eerdere tweets en die tweets die je favoriet gemaakt hebt. Doe alsof je gek bent en ga rustig door na 21.00 want velen blijven nog een half uurtje hangen na afloop. Even aan de blogpraatbar hangen als het ware. Kun jij mooi nog even je ei kwijt.
 2. Klaar met #blogpraat voor die avond? Ga lekker blogs lezen, schrijf zelf een blog, neem nog een bitterbal en koppel je infuus af. Het zit er op!
 3. Nog even nalezen op dinsdag? Dat kan wederom op de site van blogpraat waar een transcript of PDF verslag op je wacht. Meestal dan.

#

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.

26 Reacties

 1. Heel leuk geschreven! Ik ben volop aan het trainen door eerst deze blog te lezen.. Ik heb eigenlijk nog nooit meegedaan met blogpraat, maar ik ben dan ook een verlegen beesje (die twitter nog niet zo goed kent) ;-)

 2. Pingback: #blogpraat: iedere maandagavond 20:00u kennis en ideeën uitwisselen

 3. Pingback: Zielsgenot en Pijn – Toen en Nu » Op zoek naar luisterboeken, bij gemis aan blogbal en blogpraat

 4. Pingback: Claim je eigen gastblog in Google met Google Authorship | Blogpraat

 5. Per ongeluk heb ik op Tweetdeck op ‘mute’ geklikt, waardoor ik inkomende tweets van het betreffende account niet meer ontvang. Heeft iemand enig idee hoe ik dit kan herstellen?