9 december 2013: gebruik van illustraties op je blog

Een afbeelding kan meer dan 1000 woorden zeggen en elke blogger weet hoe waardevol een goed gekozen foto kan zijn bij een blogpost. Maar aan het gebruik van foto’s zitten veel haken en ogen. Als je ze niet zelf maakt is het lastig een foto te vinden die precies bij je tekst past en dan zit je vervolgens ook nog met uitgebreide auteursrechtenkwesties omdat het om foto’s van anderen gaat.

Maandagavond in blogpraat gaat het daarom niet over foto’s maar over andere soorten afbeeldingen op je blog. Zelf gemaakte tekeningen en illustraties. Schermafdrukken. Of infographics. Waar moet je aan denken? Hoe maak je ze en hoe vind je anderen die ze kunnen maken als je zelf al moeite hebt met een rechte lijn te tekenen?

Steeds meer bloggers maken gebruik van (zelfgemaakte) illustraties dus doe vooral mee als je er al ervaring mee hebt of er simpelweg meer over wilt weten. Onze eigen expert @inktspatten is in elk geval aanwezig dus stel ook je eigen vragen aan haar tijdens #blogpraat.

  • V1 Foto’s vs illustraties: Wat is het verschil tussen foto gebruiken als illustratie en illustratie/infographic?
  • V2 Waarom en hoe kies je voor een illustratie bij je blog? Tekst bij beeld of beeld bij tekst?
  • V3 Is het te leren, illustraties zelf maken? (dus geen foto’s maar de rest)?
  • V4  Infographics: hoe kom je daar aan? En hoe kun je die zelf maken?
  • V5 Wat kun je doen met screenshots? Wat voor restricties heb je daarbij?

Zonder illustraties helaas maar natuurlijk is er weer een Excel verslag.

#

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.

18 Reacties