Hoe ga je handig om met WordPress plugins? Deel 2

In dit tweede deel van de blogserie over plugins ga ik in op het bedrijf Automattic dat de kern van WordPress maakt en op selectiecriteria voor plugins. Waar moet je op letten bij het selecteren van plugins, hoe weet je of je kiest voor kwaliteit?

Wie/wat is Automattic?

De ‘kern’ van WordPress wordt gemaakt door het bedrijf Automattic. Automattic maakt ook een paar andere tools rond WordPress, denk aan:

PollDaddy

wordpress.com

 • Gravatar: de service waarmee je eenmalig de foto van jezelf op internet plaatst en dan op veel sites automatisch kunt hergebruiken]

Gravatar

 • VideoPress: de videodienst met goede integratie met WordPress weblogs. Dit is een betaalde service.

VideoPress

 • VaultPress: een complete back-up oplossing voor al je informatie van en rond je weblog. Dit is een betaalde service.
 • Jetpack: een aantal bewezen en robuuste plugins uit WordPress.com kun je nu ook gebruiken in de WordPress blog die je zelf host! De kwaliteitscontrole op deze plugins worden dus voor je gedaan door Automattic zelf, een welkome dienst voor veel mensen.

Jetpack

VIP hosting

Een goede relatie van de ontwikkelaar van je plugin met Automattic is zeker een pluspunt!

Welke plugins moet je installeren in WordPress?

Ik maak graag de onderstaande indeling:

 1. Plugins die onmisbaar zijn. Dat zijn plugins die eigenlijk in de ‘kern’ van WordPress zouden moeten zitten. Voorbeeld zijn plugins voor het maken van een back-up van de database van je weblog.
 2. Plugins die niet echt nodig zijn maar wel iets extra’s geven aan je weblog.

Selectiecriteria voor plugins

Een paar handige selectiecriteria zijn:

1. Populariteit van een plugin

Een maat hiervoor is bijvoorbeeld het aantal keren dat een plugin is ge-download van WordPress.org:

populariteit

Veelgebruikte plugins zijn over het algemeen beter getest dan weinig gebruikte plugins, en zullen waarschijnlijk minder softwarefouten bevatten.

2. Feedback van gebruikers op de plugin

Op WordPress.org geven gebruikers feedback op het gebruik van een plugin. Hier zie je een voorbeeld WP-Super-Cache, een plugin om je weblog sneller te maken:

feedback-wordpress

3. Rol van de auteur van de plugin. Is de auteur:

 • Al lang bezig met het maken van plugins?
 • Heeft hij/zij meerdere plugins gemaakt?
 • Is hij/zij nauw betrokken bij het team dat de ‘kern’ maakt van WordPress?

Zie ook het volgende hoofdstuk.

4. Continuïteit

 • Wat is het business model van de plugin-auteur: hoe verdient hij/zij geld: direct aan de plugin, of is het om bekend te worden?
 • Hoe groot is de kans dat de plugin niet meer wordt onderhouden in de toekomst? Kun je dan makkelijk naar een andere plugin overgaan?

5. Verandert de database door de plugin?

Sommige plugins maken extra tabellen aan in de database om informatie op te slaan. Als je de plugin weer verwijdert blijven die tabellen meestal staan, dat ‘vervuilt’ je database. Niet echt een probleem, maar wel iets om rekening mee te houden. De vraag is dus: is de plugin te de-installeren en wordt dan de weblog weer helemaal in de oude situatie teruggezet?

Dat is lastig vooraf te bepalen. Het is wel fijn om te weten of je een plugin ‘straffeloos’ kunt installeren en weer kunt weghalen.

Belangrijk criterium voor plugins: de reputatie en kwaliteit auteur

Mijn ervaring is dat vooral de naam en kwaliteit van de auteur van een plugin sterk bepalend zijn voor de kwaliteit van een plugin. Je komt daar achter o.a. door beantwoording van de volgende vragen:

 • Heeft de auteur een goede relatie met Automattic (zie boven), of maakt hij/zij daar deel van uit? Of heeft de auteur een goede relatie of werkt hij/zij voor een bedrijf dat een goede relatie met Automattic heeft, of met andere WordPress-ontwikkelaars die ervaren zijn en ‘dicht op’ Automattic werken?
  Die relatie is belangrijk want de plugin auteur weet op die manier het meest van de voorgenomen doorontwikkeling van de WordPress kern, en kan daarop anticiperen.  Bijvoorbeeld aan de prijsstelling voor ‘VIP-services’ kun je opmaken dat die kennis veel geld waard is.
 • Hoe ziet het weblog van de auteur er uit? Gebruikt hij/zij de plugins die hij/zij heeft gemaakt op zijn eigen weblog?
 • Is de auteur actief in de WordPress wereld, bijvoorbeeld door op te treden op ‘WordCamp’-events en te publiceren op gerenommeerde weblogs over WordPress?

Andere criteria voor selectie van WordPress plugins

 • Stijgt de plugin snel op de lijst van WordPress.org? Hier zie je een mooi overzicht van die snelle stijgers:

stijgers

Favoriete plugin auteurs

Tot mijn favoriete auteurs van WordPress plugins behoren o.a.:

Volgende week

Volgende week ga ik verder in op de wereld van WordPress plugins.

Voor deel 1 in deze serie (een overzicht van soorten WordPress plugins), zie hier.