Gebruik je taalhulpmiddelen bij het bloggen?

Ik weet niet hoe jouw blogproces er uitziet natuurlijk maar behalve een kop koffie, een rustige omgeving en (hopelijk) voldoende inspiratie heb ik ook altijd veel tabjes open staan in de browser met enkele taalwebsites, zoals woorden.org, de taaladvies, onze taal en ahum, Google, zodat ik tijdens het schrijven nog even kan nakijken of het nou ten alle tijde of te allen tijden of toch te allen tijde is. Mijn exemplaar van het Groene Boekje staat als een soort taalkruk naast mijn pc thuis want het is soms meer werk via de websites :)

Als voorbereiding op een toekomstige #blogpraat wil ik graag weten van jullie of jullie ook taalhulpmiddelen gebruiken om er voor te zorgen dat de erchste blunders en spelvauten het veld ruimen voordat je op ‘Publiceren’ klikt. Gebruik je ze uberhaupt? Zo ja, papieren woordenlijsten zoals het Groene Boekje of een (Van Dale) woordenboek? Of digitaal? En als je digitale taalsites gebruikt, ga je dan voor de gratis sites als woorden.org, taaladvies en onze taal of heb je een betaald abonnement op bijv. de Dikke van Dale Online?

Laat weten welke sites of bronnen jij gebruikt in de comments! Een inventarisatie van taalhulpmiddelen komt sowieso op de blogpraatsite en zal hopelijk een rol spelen bij een toekomstige #blogpraat over bloggen en taal. En wie weet kunnen we een site of uitgever ook nog overtuigen dat bloggers een ideale doelgroep zijn voor hun taalhulpmiddel … liefde voor taal moet wel van twee kanten komen :)

#

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.

11 Reacties

  1. Soms zoek ik een ‘beter’ of ‘leuker’ woord, dan kijk ik op synoniemen.net. En heel soms, dan weet ik het Nederlandse woord dat ik zoek niet, dus dan zoek ik vertalingen via online woordenboeken.
    Dina onlangs geplaatst..Groen de vaat doenMy Profile

  2. naast de standaard spellingscontrole die vooral dienst doet om typefouten te detecteren gebruik ik af en toe synoniemen.net en Encyclo.nl

  3. Als ik woorden opzoek gebruik ik vaak als eerste de website van Onze Taal. Die vind ik wel duidelijk en makkelijk. Vooral als je twijfelt tussen twee verschillende schrijfwijzen kun je ze vaak beide intypen.

  4. Ik gebruik zo min mogelijk hulpmiddelen. Hoe meer je gebruik maakt van spellingcheckers en dergelijke, hoe slechter je eigen taal wordt. Mocht ik echt even het niet meer weten, dan is Google mijn beste vriend, meestal komt onzetaal dan wel boven drijven met wat tips. Ik pleit dan ook voor ALTIJD eerst zelf controleren en dan eventueel pas automatisch laten controleren.