WordPress punt com blog vraag: van domeinnaam wisselen; hoe doe je dat?

Als je op wordpress.com bent begonnen met bloggen en je wil je blog url naam wijzigen zonder dat mensen je blog niet meer kunnen vinden, hoe doe je dat dan?

De enige manier om van je oude blog naar je nieuwe blog te laten verwijzen als je intern wil verhuizen van mijnmooieblognaam.wordpress.com naar mijnnogmooiereblognaam.wordpress.com is om een een nieuwe account en domeinnaam aan te vragen en een ‘site direct’ te kopen bij WordPress.com. Van belang is natuurlijk dat je je oude domein aanhoud voor de doorverwijzing.

Het proces wordt beschreven op deze WordPress support pagina (en)

Ook als je van een wordpress.com verhuist naar een zelf gehost wordpress vraag je een ‘site redirect’  aan. Een ‘site redirect’ kost zo’n $13,00 per jaar, per blog.

Het daarom in beide situaties handig om even na te denken hoe belangrijk het is om je blogposts die ouder zijn dan een jaar nog via de oude link verwijzing te laten vinden. Meestal weten mensen je blog wel te vinden naar een jaar op het nieuwe adres en kan je de verwijzing laten vervallen.

Je kan natuurlijk van meet af aan onder eigen domeinnaam bloggen op een gratis/freemium platform zoals wordpress, tumblr. Wanneer je verhuist met je blog naar een zelf gehost blog of een ander blog platform, kunnen mensen je al vinden met je eigen domeinnnaam/url. En mocht je deze zat zijn dan verleng je ‘m niet meer na een jaar.

Een eigen domeinnaam / url kan je al vanaf 10,- kopen*. De jaarlijkse verlenging en 1x registratie kosten verschillen per registrar/ host dus vergelijk vooral een aantal dienstverleners.
Een domeinnaam via WordPress kost momenteel $18,00 per jaar dus het loont om te vergelijken.

Let op dat het domein op jouw naam geregistreerd wordt, degene die in het domeinnamen register staat aangemerkt als eigenaar wordt als zodanig beschouwd.

In deze blog (externe link) geef ik een samenvatting van de belangrijkste punten bij het zoeken naar een domeinnaam/host en in deze storify van blogpraat blogchat kan je nog meer tips lezen met betrekking tot domein naam en hosting kiezen.

En hier vind je de support pagina (en) om je eigen domeinnaam aangevraagd via een andere host op wordpress.com te gebruiken. (domain mapping) Dit kost zo’n $13,00 per jaar.

 

Gegevens bekeken op 13 juni 2013; de wijze waarop de aanvraag verloopt en de door WordPress gevraagde prijzen kunnen wijzigen. Controleer daarom of de gegeven informatie nog klopt met de huidige situatie.

*Gemiddelde prijs uit kleine steekproef met medenemen van aanbiedingen. Dit gemiddelde is aan verandering onderhevig.

Auteur: Calliope den Ouden

Illustratief Vormgever met technische inslag. Blogt over techniek en kunst op inktspatten.nl Ook op Twitter: @inktspatten

Reactiemogelijkheid gesloten