De beste tips uit #blogchat: hoe word je blog bekender?

Ik was net mee aan het lezen bij #blogchat, de twitterchat van @mackcollier waar het idee voor #blogpraat werd geboren. Zondagavond 20:00 Central Time, dus voor jullie, ehm, 3 uur ‘snachts.

Dat is een hele andere chat dan #blogpraat, kan ik jullie zeggen. Veel georganiseerder, voor veel deelnemers ook gewoon heel belangrijk bij het opbouwen van hun social media netwerk. Amerikaanse bloggers zijn sowieso vrij doelgericht, is mijn ervaring. En gek genoeg ben ik het met veel dingen niet eens. Of niet helemaal eens. Ik weet niet of ik aan het on-amerikaansen ben. Zou kunnen…

Niet echt een statement die je uit mijn mond zult horen. Ik begrijp zijn punt. Maar toch.

In ieder geval leer je er altijd weer nieuwe dingen. Het onderwerp van vandaag was de vraag hoe je zorgt dat je blog bekender wordt. Ik viel er halverwege in dus kan zijn dat ik wat goede tips gemist heb. Vast wel. Maar hieronder in ieder geval de tips die ik meepikte.

Doelgericht reacties achterlaten op andere blogs

Handig om te doen, volgens veel deelnemers: zoek een paar blogs die aansluiten bij jouw doelgroep, dus waar jouw lezers zitten, en ga daar actief reacties achterlaten.

Klinkt als goed advies. Maar wat je dan niet moet doen, lees ik, is ‘fake comments’ achterlaten. Wat fake comments zijn? Goede vraag:

Ik schrik daar altijd een beetje van, omdat ik lang (jaren!) iemand was die even riep ‘goed artikel’ of ‘fijn artikel, dank!’ als ik een artikel goed vond. Ik had geen idee dat dat gezien kon worden als ‘fake’. Tsja, wat kan ik zeggen, naïef?

Doe het anders: wees uniek (of gewoon jezelf?)

Het helpt natuurlijk als je het anders doet dan anderen. In dit artikel van Problogger vind je 19 manieren om een uniek blog te krijgen.

Of misschien is het genoeg als je gewoon jezelf bent? ;-)

Community is key, en comments zijn community

Veel vragen en opmerkingen gingen over het krijgen van comments. Hoe krijg je ze, en hoe ga je er mee om? Toch de issue van veel mensen. Weinig comments = weinig community = slecht voor je zichtbaarheid, zal de redenering zijn? Ik voel me er een beetje tegendraads over, om eerlijk te zijn. Comments krijgen is heel moeilijk. En dat je geen comments op je blog krijgt, wil niet zeggen dat je geen interactie hebt met lezers. Via Twitter of email bijvoorbeeld.

Een mooie tip die ik oppikte was een plugin die je de eerste keer dat je een comment achterlaat naar een bedankpagina stuurt. Lijkt me een goede aanmoediging om het vaker te doen.

Wat me vooral opviel is dat Mack vertelde dat de meeste emails die hij via zijn blog krijgt, over die pagina gaan! Klinkt alsof het de moeite waard is die plugin even te bekijken.

Gebruik sites als tumblr, stumbleupon en redit

Ik weet niet of dit in Nederland ook echt werkt, maar in de VS zorgen veel bloggers dat ze hun eigen blogs aanmerken en taggen bij sites als stumbleupon. En ook sites als tumblr worden actief ingezet om meer verkeer naar eigen blogs te trekken.

Zie:

Tenslotte: meten is weten

Natuurlijk kwam metrics een paar keer voorbij. Want hoe weet je eigenlijk hoe zichtbaar je blog is? Dan moet je toch gaan meten. In dit artikel staan 40 metrics voor bloggers. 40 is misschien een beetje veel, maar het artikel geeft wel ideeën voor wat je nou precies zou moeten meten afhankelijk van wat je belangrijk vindt.

Tot zover. Voor wie het leuk vindt om meer te lezen over #blogchat, en de transcripts te volgen (staan boordevol goede tips!), check de facebookpagina of het blog van Mack Collier.

Auteur: Elja

Motto: Steun, gun, inspireer en geniet!

3 Reacties

 1. Pingback: Blogpraat op zijn Amerikaans | Elja Daae

 2. Wat nu vervelend is dat ik besloten had wat meer te reageren op andere blogs. Sosm heel kort, gewoon even laten zien dat ik het gelezen ehb als ik niks diepzinnigs kan verzinnen.
  kan dus nu opgevat worden als personal-branding promote my blog methode.
  is het niet dus!

  NB ik heb ze wel gehad, die fakers. Ik wist direct dat het fakers waren omdat het Amerikanen hadden die op een welk heel Nederlands blog van mij schreven dat ze heel veel aan mij post gehad hadden. Eerst nog dat ik wow! Jacob jan goes global! Maar bij de tweede had ik hem door. Stond beide keren ook een link bij.

  sommige dingen doen ze in Amerika beter. Van andere dingen ben ik blij dat wij ze minder serieus nemen.

 3. Een goede manier om als gastblogger gratis artikelen te verspreiden is via ContentFacilitator.nl

  Dit is een netwerk waar gastblogs en gastbloggers bij elkaar kunnen komen, een soort van Artikel Marketplace. Dit alles valt binnen het beleid van Google waardoor je ook beter in zoekmachines gaat scoren, dus meer bezoekers kan krijgen.

  Hierdoor breng je gemakkelijk je blog onder de aandacht bij vele blogs en hun eventuele bezoekers.