Groepsbloggen – van gastbloggers tot megablog

Het kwam mooi uit dat het onderwerp van twitterchat #blogchat vanavond ook ‘groepsbloggen’ was (ha…toeval?) (ja echt! suggestie voor dit onderwerp kwam van jullie!). Helaas hield Twitter er zojuist mee op dus al die mooie favoriete tweets die ik ging gebruiken om jullie een idee te geven van de onderwerpen en tips zijn nu weg. Die tweets dus maar even, althans hun strekking, tussen [haakjes] hieronder.

twitter is sick

Zo uit het blote hoofd de dingen die me opvielen, en die ook meteen een aanzet geven tot de chat van vanavond in #blogpraat.

Groepsblogs > team blogs

In de VS hebben ze het niet over group blogs of multi-author blogs maar over team blogs. Dat je het weet. Ook werd er door meerdere mensen op gewezen dat ze het vanaf een bepaald aantal bloggers liever over ‘online magazine’ hebben, omdat een dergelijk blog heel veel overeenkomst vertoont met een magazine qua redactie en content. Zit wat in…

Zijn groepsblogs altijd bedrijfsblogs?

Veel mensen leken er van uit te gaan dat een team blog altijd een bedrijfsblog is. Maar als ik kijk naar de grote, bekende team blogs in Nederland zijn die meestal gestart vanuit 1 persoon. Er kwam wat gastbloggers bij, het groeide en groeide, en het was opeens een team blog.

[insert Elja’s tweet van die strekking tijdens #blogchat vanavond….;-) ] 

Dat heeft ook een stukje te maken met de Amerikaanse zakelijkheid, denk ik, vooral ook onder bloggers. Altijd GROOT denken.

Hoe zorg je voor regelmatige content?

Veel vragen gingen over planning. Er zijn naar het schijnt WordPress plugins [insert link naar genoemde plugins als Twitter het weer doet] die je helpen om een editorial calendar in te voeren, bijvoorbeeld. Hoe zorg je dat je bloggers op tijd nieuwe content aanleveren? Hoe vaak is genoeg? Stel je daar regels voor?

Wie blogt er, hoe, en waarover?

Er waren veel vragen over het zorgen voor een tone of voice. Hoe stel je die vast? Met zijn allen? Of neemt iemand de touwtjes in handen? Zijn er richtlijnen voor artikelen, en hoe streng moeten richtlijnen zijn? Hoe streng edit je artikelen van alle groeps/teambloggers? Of heb je geen redactie nodig?

Ook een belangrijke vraag: waar let je op bij de keuze voor bloggersGa je voor ‘intelligentie en betrouwbaarheid’ [insert tweet van die strekking], voor passie en betrokkenheid [tweet] of ga je voor vernieuwend, thought leader, etc. […tweet…]?

Een interessante opmerking van @marketingprofs, (Ann Hadley) die co-host was vanwege het succesvolle marketingprofs blog, was dat ze

1) nieuwe bloggers zochten uit de bestaande community

2) aanmeldingen voor nieuwe bloggers altijd afwezen als mensen al niet actief betrokken waren door bijv. het achterlaten van comments en

3) soms bloggers actief uitnodigden om te bloggen naar aanleiding hun kritische reactie op een blog in de comments.

[ook dit stond uiteraard in een tweet, die ik hopelijk een dezer dagen ga vinden]

Waarom zou je een groepsblog beginnen?

Rest de hamvraag: waarom zou je een groepsblog beginnen?

Sommige bloggers waren van plan een groepsblog te starten, puur en alleen omdat ze graag heel veel content willen produceren, om veel verkeer te genereren, etc. Volgens mij (en anderen) niet het beste uitgangspunt, wel een valide punt: een reden om meer bloggers bij je blog te betrekken kan zijn dat je meer en regelmatigere content kunt produceren.

[tweet ter illustratie]

Tenslotte: What’s in it for me?

Natuurlijk kwam de vraag: waarom zou je meewerken aan een groepsblog? Wat is er leuk aan het volgens van een groepsblog als lezer? En: hoe kun je je bloggers belonen als eigenaar/coordinator van een groepsblog?

Maandag 23 januari 20:00 in #blogpraat: groepsblogs

Tot zover de aanzet. Vanavond (maandag 23 januari, 20:00-21:00) meer!

Meedoen? Je bent van harte welkom! Hoe je meedoet lees je hier.

Auteur: Elja

Motto: Steun, gun, inspireer en geniet!

Reactiemogelijkheid gesloten