Hashtag vervuiling

Help we zijn gespamd! Wat nu?

Ik had niet gedacht al zo gauw een blogpost aan hashtag vervuiling en fraude te moeten wijden.

Echter sinds de impromptu blog reviews hebben spammers de #blogpraat tag ontdekt. (ongeveer)

Twitter spambot recept:

Een hastag wordt uitgezocht doormiddel van een algoritme dat is afgestemd op trending topic(s) zoeken. Vervolgens stelt men een aantal accounts in en combineert deze met een dienst die automatisch het twitter account laat reageren met en op de hashtag.

Wat nu te doen?

Stap 1 Rapporteer de spammer/ spambot voor misbruik. Twitter zelf en de diverse twitter clienten/apps geven hier de mogelijkheid toe.

Stap 2 Blokkeer de de spammer/ spambot. dan zie je z/h tweets niet meer in je tijdslijn vanaf dat moment.

Hoe meer gebruikers een spammer rapporteren hoe eerder het account wordt aangepakt!

Stap 3 Maak een spam ticket aan bij twitter. Bij een “grand theft hashtag” kan twitter vervolgens verder helpen.

Samen met andere blogpraters  hebben wij vanochtend alle spambots volgens stap 1 en 2 behandeld en zo juist heb ik stap 3 uit gevoerd:

Subject: #blogpraat tag (all ages) being spammed by M+

Dear twitter,

We hold a weekly chat on Monday about blogging and web design. Within the last two weeks we’ve been spammed with ‘sexy links’ accompanied by irreverent nude pictures from accounts that clearly are spambots (same profile pictures, names with numbers on end) spouting computer gen. nonsense.

We’ve reported and blocked most accounts but could use a little extra help in keeping the tag clean for our all ages public.

Thank you for your time!
Kind regards and with love,

 

Calliope

Hoe meer mensen een verzoek in dienen hoe beter. Je mag mijn bovenstaande tekst gebruiken om ook een ticket in te dienen bij twitter. Aanpassen naar eigen smaak is prima. (“with love” voegt twitter er zelf aan toe, trouwens.)

Is er nog iets?

Tot dat twitter het probleem oplost en of de spammers een nieuwe hashtag vinden kun je toch nog enigzins genieten van je hashtag zoek opdracht. Dit doe je door in het zoekveld naast de tag ook lang:nl op te nemen zodat je enkel Nederlandstalige tweets te zien krijgt.

..en verder is het afwachten.

Auteur: Calliope den Ouden

Illustratief Vormgever met technische inslag. Blogt over techniek en kunst op inktspatten.nl Ook op Twitter: @inktspatten

3 Reacties

  1. Ik heb ook een spam-ticket aangemaakt, wie weet helpt het.. En ik block af en toe een stuk of 10 mensen. Die spammerTs pakken we zo wel aan! (…)

  2. Met #LeesTweeps hadden we laatst ook een keer zoiets en we filteren nu ook op lang:nl. Overigens is de taal maar een gok op basis van woorden in de tweet, dus zorg dat je geen “echte” tweets misloopt op deze manier.