Typografische Tips

Bij de laatste twee blogreviews kwamen er veel opmerkingen voorbij over het gebruik van typografie op verschillende blogs. Wat vaak wordt waargenomen zijn de volgende punten:

Veel lettertypen door elkaar.

Dit geeft door de verschillende lettervormen een onrustige leeservaring.

Gebruik liefst 1 tot 3 verschillende lettertypes: een voor leestekst, een ander voor kopteksten en een voor (of een combinatie van 2) voor speciale onderwerpen bijv. een stuk reclame in de side bar.

Lichte tekst op lichte achtergrond en/of te knallend kleuren palet.

Geen contrast maakt moeilijk leesbaar, ook voor niet- kleurenblinden.En een teveel aan knallende kleuren doet pijn aan de ogen.

De grijs waarde van je lettertype kleur en de kleur van de achtergrond van je website kunnen helpen om tekst leesbaar te houden.

Een handige vuist regel: zwarte tekst op witte achtergrond werkt altijd. Via Martijn van Vreeden nog enkele aanwijzingen om een website ook fijn te houden voor kleurenblinden.

NB: een interessante tedtalk van Neil Harbisson over hoe hij via geluid kleuren waarneemt: video (via Hannie Mommers)

Te veel of te weinig witruimte. Witruimte is de ruimte tussen letters, de ruimte tussen tekst en beeld.

Het te veel of te weinig aan witruimte wordt bepaald door meerdere factoren zoals bijvoorbeeld:

Een drukke kleurenfoto (veel kleuren, contrast) heeft meer wit ruimte nodig dan een rustige zwart-wit tekening.

Een grote lap tekst met veel informatie kan rustpunten gebruiken deze creer je door: alinea verdeling, inspringen met zinnen. een ‘lees meer’ link toevoegen.

firefox chrome en internet explorer

Je kunt bij het ontwerpen van je website rekening houden met heel veel zaken.

Het enige wat je niet kunt bepalen is of je lezers afwijkende instellingen hebben met betrekking tot computer systeem en tablets.

Daarom zijn er web safe kleuren (bijna niet meer nodig omdat de huidige computers meer kunnen laten zien) en een aan te raden letter grootte.

Tien of twaalf punts voor leestekst, 14 pt voor tussen kopjes, 16/18 pt voor koptekst vindt ik persoonlijk fijn om te lezen. let wel, ik persoonlijk, bij fictie-tekst ;) Smashing magazine denkt daar anders over.

De ontwerp standaarden van en voor websites zijn volop in ontwikkeling dus wat vandaag de standaarden zijn en hoe jij het in je website/blog toepast is geheel aan jou.

Het is jouw layout, jouw smaak. Maar als je je informatie ingewikkeld presenteert en je schrijft voor publiek met doel te overtuigen hetzij persoonlijk hetzij een dienst die je verkoopt, is het handig om je toegankelijk op te stellen.

Wanneer je ontwerp ‘echt in een keer goed moet zijn’ of¬†indien je het niet ziet zitten om zelf met code en instellingen aan de slag te gaan, kan je ook een professional inschakelen.

In een volgend blog meer informatie over hoe je een fijn iemand vind om mee samen te werken.-

Tips en aanvullingen zijn welkom. Heb je zelf tips? Of wil je een gast-blog schrijven cq. recyclen op blogpraat over typografie voor webdesign?

Wellicht heb je een wordpress dienst die je aanbiedt? Laat het weten bij de reacties of schrijf een weder-blog.

Auteur: Calliope den Ouden

Illustratief Vormgever met technische inslag. Blogt over techniek en kunst op inktspatten.nl Ook op Twitter: @inktspatten

Reactiemogelijkheid gesloten