Wat moet er in de sidebar van je blog?

Blogpraat vandaag ging over de vraag wat er in de sidebar van je blog moet. En wat niet, ook vooral (‘tweets’, was voor veel mensen het verassende antwoord, en, minder verrassend, Google Ads).

Is een sidebar nog wel nodig?

Er zijn blogs die geen sidebar meer gebruiken. Gewoon omdat ze daar niet in geloven.

Misschien zijn sidebars wel ouderwets. Als je navigatie goed is en mensen kunnen vinden wat ze zoeken, heb je een sidebar misschien niet nodig. Maar voor veel bezoekers geldt dat ze gewend zijn om op die manier informatie te zoeken en door je site te navigeren. Het is ook een kans, een kans om je bezoekers door te laten klikken of informatie te laten geven. Maar misschien dat je met een beetje creativiteit die navigatie etc. ook elders kunt onderbrengen?

sidebar blog

Er zijn ook blogs die geen sidebar hebben omdat ze alle aandacht willen vestigen op iets anders. Zie het voorbeeld hieronder van www.problogger.com.

sidebar voor je blog of niet?

Je kunt er ook voor kiezen om de sidebar per pagina in- of uit te schakelen, of de sidebar variëren per pagina. Dit kan met bepaalde plugins binnen bepaalde thema’s, bijvoorbeeld in WP (@vincebalk op twitter" href="http://www.twitter.com/vincebalk" target="_blank">@vincebalk noemde het voorbeeld van het Thesis-thema in WordPress).

Kennen je bezoekers de context van je blog?

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen visie op wat wel of niet belangrijk is in een sidebar. En het hangt er ook sterk vanaf wat je doelstellingen zijn, en wie je lezers zijn. Zelfs hoe ze binnenkomen op je blog kan verschil maken voor hoe je de beschikbare ruimte gebruikt. Als het grootste deel via Google binnenkomt zonder je te kennen, wil je misschien graag een kort profiel in de sidebar. Mensen die uit je (online) sociale netwerken komen, zullen de context van je blog waarschijnlijk wel kennen en weer geinteresseerd zijn in andere dingen.

Je sidebar & je doelstellingen…

Ook je eigen doelstellingen maken uit. Is je blog zakelijk? Dan is een inschrijfmogelijkheid voor je nieuwsbrief heel belangrijk. Of misschien wil je op de home page geen sidebar zodat alle aandacht uitgaat naar het productaanbod dat je daar hebt staan. Wil je graag dat mensen zo lang mogelijk blijven hangen? Zorg dan dat er goede mogelijkheden zijn om andere leuke artikelen te vinden (bijvoorbeeld ‘Aanbevolen artikelen’, ‘Meest gelezen’, etc.). Of misschien vind je het vooral belangrijk dat mensen je ook op andere kanalen zoals Twitter of Facebook weten te vinden.

 

Hoeveel informatie zet je in de sidebar?

Iedereen heeft voorkeuren voor de hoeveelheid widgets. Sommige mensen stoppen er zoveel mogelijk in. Soms zoveel dat de sidebar langer is dan de site. Sommige mensen stoppen bepaalde functionaliteit liever op andere plekken. Bijvoorbeeld door ‘Gerelateerde artikelen’ onder een artikel weer te geven. Of de categorieën artikelen op een aparte pagina.

Wat mag er niet ontbreken?

De zaken die er zeker moeten zijn, volgens vele #blogpraters:

 • Zoekfunctie om je blog te doorzoeken op bepaalde woorden
 • Mogelijkheid om te abonneren op je nieuwsbrief
 • Mogelijkheid om je per email te abonneren op nieuwe artikelen
 • Meest gelezen artikelen
sidebar van je blog; belangrijke widgets

Wat kun je in je sidebar missen als kiespijn?

Ook hier waren de meningen verdeeld, maar het meeste werden genoemd:
 • Tweets
  Veel discussie op dit punt. Voor veel mensen waren tweets puur een ego-dingetje. Wat voegt het toe voor je lezers? Ondersteunt het je totale blog? Leidt het af of voegt het juist toe?
 • Laatste comments
  Meerdere mensen noemden dit als een sidebar widget die weinig toevoegt. Je ziet tenslotte niet de context van de comment (het artikel) – de vraag is of het je lezers echt verleidt om verder je blog in te duiken.
 • Archief op datum
  Als je alleen artikelen kunt kiezen op basis van datum, zie je niet in een oogopslag waar een artikel over gaat dus ben je niet geneigd om door te klikken.
 • Best gelezen
  Grappig genoeg waren er ook mensen die ‘Best gelezen artikelen’ verafschuwden. Want het enige effect is dat artikelen die al veel gelezen worden, nog meer gelezen worden. En doordat je geen invloed hebt op het algoritme kunnen er rare effecten onstaan, zoals @annemariestel hier beschreef.

tweets in je sidebar

Vragen en transcript

Dit waren de vragen vandaag:

 1. Zijn sidebars nog wel nodig?
 2. Welke widgets zijn essentieel in je sidebar?
 3. Hoe belangrijk is het om tweets in je sidebar te hebben?
 4. Hoe belangrijk is de zoekfunctie in je sidebar (of er boven)?
 5. Wat willen jullie absoluut NIET in een sidebar zien (en waarom)?
Download hier  het verslag vol handige tips en goede discussie!
PS: Aanvullingen welkom… Wat moet er wel of absoluut niet in de sidebar? Wat zijn jouw afwegingen? Handige plugins? Goede tips? Graag in de comments!

Auteur: Elja

Motto: Steun, gun, inspireer en geniet!

Reactiemogelijkheid gesloten