Hoe ga je handig om met WordPress plugins? Deel 3

Hoe ga je handig om met WordPress plugins – deel 3: voorbeelden

Deel drie: over soorten plugins en over de plugins die ik zelf gebruik.

Welke plugins gebruik ik zelf – een selectie

Gesprek20

Op mijn weblog Gesprek 2.0 gebruik ik onderstaande plugins:

Akismet: gaat spam tegen. Gemaakt door Matt Mullenweg, de oprichter van Automattic. Stond aan de wieg van WordPress.

Broken Link Checker: controleert of links in je artikelen verwijzen naar bestaande webpagina’. Door gebruik te maken van deze plugin kun je dus voorkomen dat bezoekers klikken op links die nergens op uit komen.

Disqus commentaar systeem: verwerken van commentaren op je weblog. Zo ziet de commentaar-veld er dan uit onderaan artikelen:

disqus

Google XML Sitemaps generator. Met deze plugin wordt het voor Google eenvoudiger om je weblog te indexeren, daardoor ben je beter vindbaar voor mensen die zoeken met Google.

Javascript to Footer: deze plugin zorgt er voor data javascript code zoveel mogelijk pas wordt geladen als je pagina al zichtbaar is voor de bezoeker. Je weblog ziet er daardoor wat sneller ui.

Markdown QuickTags. Deze plugin zorgt er voor dat je in de WordPress editor met Markdown kunt werken. Daarmee kun je artikelen sneller maken. Zo ziet de editor er dan uit:

markdown-quicktags

Plugin Central. Handig om snel plugins bij te kunnen werken als er nieuwe versies van uit komen. Zorg ervoor dat je dat doet, sommige updates van plugins zijn nodig om aanvallen op jet weblog tegen te gaan (dus voor beveiliging).

Revision control. Hiermee kun je het aantal versies van blog-artikelen beperken, dat is vooral handig als er geen andere auteurs op het weblog artikelen publiceren. Het bijhouden van versies door WordPress is vooral bedoeld voor weblogs waar meerdere mensen op publiceren, om het overschrijven van veranderingen te kunnen manager.

Smart YouTube WordPress Plugin. Een handige manier om YouTube video’s toe te voegen. Je kunt hiermee ook playlists toevoegen aan een artikel.

Social Profile Widget. Met deze plugin heb ik een widget toegevoegd aan mijn weblog waarmee ik aan bezoekers kan laten zien op welke social media sites ik acties ben. Zo ziet dat er uit:

volg-mij

TweetMeme button. Hiermee kunnen bezoekers een artikel tweeten naar hun volgers. Zo ziet die button er uit:

tweet

W3 Total Cache. Deze plugin biedt uitgebreide mogelijkheden om het tonen van je weblog aan bezoekers te versnellen.

WordPress Database Backup. Een aanrader! Voor het geval er iets helemaal mis gaat met je weblog of zelfs met je hosting provider heb je dan toch een backup van de artikelen en pagina’s van je weblog. Daarmee kun je je weblog repareren, mocht zoiets onverhoopt gebeuren.

Editorial Calendar Plugin for WordPress . Vooral handig voor als je een weblog gebruikt met meerdere auteurs. Je kunt met deze kalender een goed overzicht houden over wanneer artikelen worden gepubliceerd, en je kunt artikelen ook makkelijk plannen en herplannen.

WP Quick Deploy. Handig bij het opzetten van een weblog. Je maakt een selectie uit veel gebruikte plugins, deze plugin installeert dan in een keer al die plugins.

WP-Touch. Met deze plugin wordt je weblog op een bruikbare manier getoond op mobiele devices (iPhone, Android, BlackBerry). Zo ziet dat er uit op een iPhone:

WP-touch

YARPP – Yet Another Related Posts Plugin. Deze plugin zorgt er voor dat onderaan een artikel links staan naar andere artikelen die een vergelijkbare inhoud hebben. Dat stimuleert lezers om verder te lezen op je weblog. Zo ziet dat er uit:

yarpp

Verder lezen

WordPress Publisher Blog – blog voor uitgevers die werken met WordPress

WordCamp Central – alles over WordCamp events.

WordPress.tv – opgenomen video’s van presentaties over WordPress

VaultPress – huren van een backup oplossing voor je weblog

WordPress ervaring is gevraagd in de markt. Volgens Elance staat WordPress nu nummer twee in de lijst van ‘Top Overall Skills in Demand’

Jouw ervaring met WordPress plugins

Wat is jouw ervaring met WordPress plugins? Waar zou je meer over willen horen, en waar loop jij tegen aan? Ik hoor het graag, geef je reactie gerust hieronder!

Reactiemogelijkheid gesloten