Zo werkt #blogpraat

Blogpraat is een maandelijkse* twitterchat voor en door bloggers. Begonnen in februari 2010 door Elja Daae, is het inmiddels een plek geworden waar iedereen die met bloggen bezig is terecht kan. Vragen stellen, meningen uitwisselen, tips & tricks maar ook meer conceptuele vraagstukken – alles komt aan bod.

Hoe werkt een twitterchat?

Iedereen met een twitteraccount kan een twitterchat te volgen en (belangrijker nog) er actief aan deelnemen. Iedere tweet in de chat bevat de hashtag #blogpraat, en door daar op te zoeken zie je een gesprek ontstaan. Om een beetje structuur en overzicht te houden, stelt de moderator vragen (V1, V2, V3 etc.). Andere deelnemers antwoorden hierop. Door het vraagnummer op te nemen in je tweet is voor anderen die de chat volgen de context ook duidelijk, zie het voorbeeld hieronder.

blogpraat vragen

Het volgen van een twitterchat

Een twitterchat is het makkelijkst te volgen met programma’s met een goede zoekfunctie zoals hootsuite en tweetdeck. Nog makkelijker is tweetchat.com. Door hierop in te loggen met je twitteraccount en aan te geven welke hashtag je volgt, wordt aan iedere tweet automatisch de tag toegevoegd. Ook verschijnt min of meer realtime de stroom berichten binnen de chat.

Update september 2013: tweetchat is recentelijk overgenomen en ‘verbeterd’ en werkt niet meer helemaal zo goed als eerst. Een andere optie is twubs.com. Er zijn ook mensen die #blogpraat gewoon volgen via searcht.twitter.com of twitter.com.

Meedoen met #blogpraat?

Meedoen is eenvoudig – gewoon reageren of vragen stellen (en de tag #blogpraat aan je tweets toevoegen zodat iedereen het ziet). Blogpraat staat open voor iedereen die iets met bloggen te maken heeft of er gewoon meer over wil weten. Je bent van harte welkom!

#blogpraat: de eerste maandag van de maan van 20:00 tot 21:00

*vanaf 3 oktober 2016 kun je #blogpraat niet langer wekelijks maar wel maandelijks bijwonen

4 Reacties

 1. Nu snap ik de V1 t/m V5 die ik langs zag komen, was gisteren mijn eerste keer dat ik er bij was, en ik vond het heel erg leuk… al ging het wat snel…

 2. Reuze bedankt voor alle tips !

  Ik ben afgelopen week begonnen met een blog en ik zie hier dat ik nog heel veel moet leren.

  Zie ook dat je het uit passie moet doen, dat is precies wat ik wil. Ook wil ik altijd graag hetgeen ik weet met anderen delen.

  Dus het zou moeten lukken.

  Het lijkt me in elk geval heel erg leuk om te doen.

  Jullie veel succes en vooral plezier met waar je mee bezig bent.