De leegheid van Twitter vs de kracht van bloggen

Tweet: “Twitter vs bloggen: Leger, maar toch meer respons. “Standing room only” vs kletsend aan de bar. En: microbloggen mogelijk. #blogpraat”

Arme ik. @punkmedia gooit de knuppel in het hoenderhok met een opzwepend onderwerp en ik moet de chaos die daar op volgt in banen leiden. Jammerlijk mislukt, tot vreugde van Henk-Jan!

blogpraat twitter vs bloggenBlogpraten aan de hand van een stelling is weer heel anders dan blogpraten aan de hand van vragen (mijn les voor deze #blogpraat). Nou ja – chaos is goed!

Twitter is een stamkroeg

Een duidelijk verschil tussen Twitter en een blog is de snelheid en, in veel gevallen, de oppervlakkigheid. Waar Twitter een staande plek in de chaos van je stamkroeg is, is je blog dat plekje aan de bar om met gelijkgestemden (of juist niet) van gedachten te wisselen.

blogpraat twitter vs bloggen

Twitter is de leegte

Betekent dat dat Twitter leger is, vergankelijker? Niet voor iedereen, dat is duidelijk. Op Twitter krijg je vaak meer reacties dan op je blog, en sneller echt contact met mensen.

blogpraat twitter vs bloggen

Zelf ervaar ik wel dat Twitter heel leeg kan zijn, soms. Alleen het aanleggen van lijsten red mij van het ondergesneeuwd raken in zeeën van mensen en (soms nietszeggende) informatie.

Zie in dat verband de trend dat bekende bloggers/twitteraars besloten hebben om al hun volgers op Twitter te ontvolgen en mondjesmaat opnieuw te volgen. Het terugvolgen van duizenden mensen levert een te grote hoeveelheid ongewilde DM’s en spam op, en verliest bovendien zijn betekenis. Zie hierover bijvoorbeeld de blog van Chris Brogan over zijn unfollow experiment en zie hier de reacties daarop op Google+. Al jaren geleden deed Robert Scoble hetzelfde. Niet iets waar je snel aan zou denken als het gaat om je RSS- en emailabonnees! :-)

Op je blog bepaal jij de focus

Een groot verschil is ook dat je op je blog zelf bepaalt wat de focus is (namelijk jijzelf en jouw mening, idee, visie, verhaal). Op Twitter gaat jouw input mee in de stroom van berichten. Een van de velen. Op je blog ben jij het middelpunt, en heeft jouw lezer de aandacht voor jouw verhaal. Er is meer focus, en minder afleiding.

Maar reacties zijn key

Uiteindelijk blog je en Twitter je om contact te krijgen, reacties. En voor veel mensen geldt dat je die veel meer krijgt via andere social mediakanalen dan je blog. Een beetje dubbel: terwijl je over het algemeen juist veel meer denkwerk en energie steekt in het formuleren van gedachten op je blog, krijg je de meeste reacties op zowel je blog als op veel minder overdachte gedachten via Twitter!

blogpraat twitter vs bloggen

Twitter is ook een vorm van bloggen

Kun je Twitter zien als een blog? Of gebruiken als een blog? Jazeker…je zou bijvoorbeeld een eigen hashtag kunnen meegeven, en door die achter elkaar te zetten een lopend verhaal maken. Een beetje zoals #blogpraat. Maar dan logisch. :-) Zou wel prachtig experiment zijn!

blogpraat bloggen vs twitter

In dit verband is dit een erg leuk project: “Twaaltjes’. Altrecht GGZ gebruikte Twitter om de aandacht te vestigen op de verhalen van clienten in 140 tekens. Zie hier meer over het project, een ‘Gespot’ op Frankwatching en volg @twaaltjes op Twitter. Poetische manier om de aandacht te vestigen op deze kant van de maatschappij, met prachtige maar ook schokkende verhaaltjes. Eh, twaaltjes dus.

blogpraat twitter vs bloggen

Twitter vs bloggen: conclusie

Mijn conclusie:

  • Twitter kan heel leeg zijn (want veel onzinnig geklets en zelfpromotie), maar ook heel krachtig (want echte gesprekken, echte contacten)
  • Twitter kan een prachtig medium zijn om de aandacht te vestigen op je blog
  • Het is makkelijker om reacties te krijgen op je ideeën via Twitter , dan op je blog. Twitter is laagdrempeliger.
  • Als je tweets kunt integreren op je blog, worden daar opeens veel meer reacties zichtbaar (o.a. via plugins als Disqus) wat de interactie en ook de uitgestraalde authoriteit ten goede komt.
  • Er zijn natuurlijk ook heel veel mensen die niet twitteren – maar mogelijk wel je blog (zouden willen) lezen…

Transcript

Voor de liefhebbers, de transcript van blogpraat 12 september 2011, en hier mijn keepstream met een overzicht van de tweets die ik wilde bewaren om nog eens over na te denken. Zie verder ook het overzicht van tweets & statistieken van de nieuwe dienst @hashtracking. We like!

PS Volgens een idee van @yskaya op twitter" href="http://www.twitter.com/yskaya" target="_blank">@yskaya bovenaan dit artikel een poging om de inhoud in 140 tekens weer te geven…above the fold.

Auteur: Elja

Motto: Steun, gun, inspireer en geniet!

Reactiemogelijkheid gesloten