Doe meer met je RSS feed! (mbv Feedburner)

Ik gebruik al zo lang RSS feeds om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op blogs dat ik het vanzelfsprekend ben gaan vinden. Vanzelfsprekend dat blogs ze duidelijk zichtbaar aanbieden en vanzelfsprekend dat mensen weten wat het is en dit handige middel ook gebruiken.

En toch krijg ik de laatste weken regelmatig vragen van andere bloggers hoe je het beste blogs kunt volgen en hoe je je nieuwe blogposts onder de aandacht kunt brengen. Bloglovin is een soort attenderingsdienst waar je je blog kunt aanmelden en waar anderen dan makkelijk je updates te zien krijgen. Commentluv is een premium WordPress plugin om je eigen blog te promoten via het frequent commentaar geven op andermans blogs en ik zie dat veel bloggers hier druk mee zijn.

Maar je RSS feeds onder de aandacht brengen zodat je lezers je eenvoudig kunnen volgen, daar heeft niemand het meer over. ‘RSS is stervende‘  dankzij Twitter en Facebook meldde Marketingfacts vorig jaar en als het om de bekendheid gaat van RSS, dan zou je kunnen constateren dat het inderdaad over en uit is voor de handige RSS feeds.

Maar dat hoeft niet zo te zijn natuurlijk. Blogs en RSS zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zijn de eerste onderwerpen van diverse cursussen over web 2.0 en is nog net zo handig nu als dat het ooit al was. Lees ook de duidelijke uitleg over RSS door als je geen idee hebt wat RSS is of wat je er mee kunt!

Gelezen? Dan wil je hopelijk nu ook je eigen RSS feed gaan promoten want die heb je als blogger automatisch, ongeacht welk blogplatform je ook gebruikt.

 • Bij WordPress.com blogs kun je /feed/ achter het webadres van het blog zetten om automatisch de feed te krijgen, dus bij http://bijvoorbeeld.wordpress.com wordt dat http://bijvoorbeeld.wordpress.com/feed/
 • Bij zelf gehoste WordPress blogs is het ook vaak voldoende om er /feed/ achter te zetten maar als de blogger gebruik maakt de standaard instellingen voor de permalinks (dan zie je niet de datum en titel van de post in de url), dan is de feed te vinden door /?feed=rss2 achter het adres van het blog te zetten.
 • Blogger lijkt het standaard ook goed te verstoppen en daar kun je feeds/posts/default?alt=rss achter de url zetten. http://bijvoorbeeld.blogspot.com wordt dan http://bijvoorbeeld.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Afhankelijk van welk theme je gebruikt op je blog kan het zijn dat er al een plekje gereserveerd is voor je RSS feed maar het is altijd mogelijk om ofwel de standaard RSS widget te gebruiken die elk blogplatform heeft dan wel via een plugin iets geavanceerders te gebruiken. Je hebt tegenwoordig veel plugins die social media buttons beschikbaar maken om je ook te volgen op Twitter, Google+, Facebook enz  en daar zal bijna altijd ook de oranje RSS button bij zitten. Op die manier kun je eenvoudig je lezers laten weten wat de url is van je RSS feed.

Maar behalve je lezers de mogelijkheid geven via Google Reader jouw blog te kunnen volgen, kun je als blogger zelf ook beter gebruik maken van je RSS feed.

Feedburner

Feedburner is een dienst die enkele jaren geleden door Google is overgenomen en die flink wat extraatjes toevoegt aan je kale standaard RSS feed.

Voor Feedburner heb je een Google account nodig (vanzelfsprekend) maar voor de rest is het simpel beginnen: geef de url op van je rss feed of van je blog (feedburner ontdekt zelf je feed dan). In het vervolgscherm kun je een titel meegeven aan de Feedburner feed -dezelfde als je blog zou handig zijn natuurlijk- en een naam opgeven voor de unieke Feedburner URL. Voor de Blogpraat.com RSS feed heb ik gekozen voor feeds.feedburner.com/blogpraatcom aangezien blogpraat al bezet was.

Het voordeel van deze nieuwe unieke URL is dat deze dus altijd hetzelfde kan blijven. Ook al verander je van blogplatform of domein -waardoor ook al je lezers ineens de standaard RSS feed zouden verliezen-, door een Feedburner feed URL te gebruiken kun je eenvoudig de achterliggende ‘echte’ RSS feed aanpassen. De RSS feed voor de buitenwereld blijft altijd het feedburner adres.

Standaard zet Feedburner enkele diensten aan voor je feed. Deze zorgen er in ieder geval al voor dat je ook in een browser naar die URL kunt gaan en dat je meteen een overzicht krijgt van de laatste blogposts die je geplaatst hebt op je blog. Het is dan ook handig om om in je theme, widget of plugin het standaard RSS adres te vervangen door de Feedburner feed URL zodat je lezers die Feedburner feed ook gaan gebruiken ipv de standaard feed.

Statistieken

Blogpraat heb ik net gisteren aangemaakt dus daar valt weinig aan te zien qua statistieken. Daarom even aan de hand van mijn eigen blog het voorbeeld van de door Google geïntegreerde Analytics in Feedburner. Je kunt zien hoeveel mensen zich geabonneerd hebben op je Feedburner feed, welke tool ze gebruiken om de feed te lezen en welke blogposts populair zijn onder die abonnees. Toch handig en leuk om te weten, nietwaar?

Nog veel meer mogelijkheden met je Feedburner feed

Onder het tabje Monetize kun je Ad Sense integreren in je feed, mocht je daar toe genegen zijn, maar met name onder de tabs Optimize en Publicize zitten nog handige en gratis mogelijkheden voor je feed.

Bij Optimize zijn o.a. BrowserFriendly en SmartFeed interessant. De eerste wordt standaard aangezet en zorgt ervoor dat als je naar de feed in een browser gaat, je je meteen eenvoudig kunt abonneren op die feed. SmartFeed zorgt ervoor dat sommige oudere feedreaders zonder problemen overweg kunnen met je feed. SmartCast is handig als je attachments in je feed hebt, zoals een mp3 als podcast bijvoorbeeld terwijl FeedFlare een groot aantal mogelijkheden geeft om wat interactiviteit toe te voegen aan je normaliter statische feed. Hierbij moet je denken aan linkjes in je feed zelf om jou als blogger te mailen, een evt aanwezige Creative Commons licentie te tonen, iets te delen op Facebook, op te slaan in delicious enz. Rechtstreeks vanuit de feed dus!

Als je veel met linkjes doet in je blogposts zelf, dan kun je met Link Splicer een aparte feed voor alleen de nieuwe linkjes toevoegen en datzelfde doet Photo Splicer met (Flickr) foto’s. Heb je dus een fotoblog, dan is dit een hele interessante optie.

Onder Publicize kun je ook nog gebruik maken van diverse diensten om de inhoud van je feed nog breder te kunnen verspreiden. Headline Animator geeft je een stukje code wat je op je site kunt gebruiken om een soort banner te tonen met daarin de laatste paar blogposts. BuzzBoost geeft een stukje HTML waarmee je ook de laatste paar (instelbaar) nieuwe blogposts automatisch te zien krijgt op bijvoorbeeld een landingspagina van je site. Email subscriptions is een hele handige zelfs want die geeft een stukje code die je in een widget kunt plakken zodat je lezers nieuwe blogposts automatisch via mail krijgen. Feedburner genereert dan telkens de mailtjes.

Ping Shot meldt je RSS feed aan bij enkele zoekmachines zodat nieuwe blogposts daar (ook) gemeld worden en als je eenmaal duizenden abonnees hebt, kun je dat ook in je feed zelf laten zien met FeedCount. Wil je ook je volgers op Twitter laten weten dat je een nieuwe blogpost geplaatst hebt? Dan kun je van alles en nog wat instellen bij Socialize om precies dat te doen. Nog meer HTML code om expliciet je RSS feed zelf te promoten kun je vinden bij de Chicklet Chooser en als je ooit apps toegang wilt geven tot de informatie uit je RSS feed, dan is daar de Awareness API voor.

Creative Commons, daar heb ik een zwak voor aangezien ik stellig geloof in het duidelijk maken aan je lezers wat je wel en niet mag met de content die jij geschreven hebt. Dat kun (moet!) je op je blog zelf doen maar met de CC optie in Feedburner kun je ook in je RSS feed met een logo duidelijk maken onder welke Creative Commons licentie jij jouw blogposts gepubliceerd hebt.

Goed, als je het einde van deze lange blogpost bereikt hebt ben je waarschijnlijk toch iets wijzer geworden over niet alleen het nut van RSS feeds maar ook hoe je deze mbv Feedburner kunt gebruiken om zowel je blog als je blogposts nog beter te promoten. Als je er gebruik van gaat maken, laat dan gerust je Feedburner (of reguliere RSS) feed achter in de comments!

#

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.

3 Reacties

 1. Pingback: Bloglovin' & Feedly what's the love all about? | Blogpraat

 2. Beste, ik heb een probleempje. ;-)
  Mijn bloglovin heb ik natuurlijk gekoppeld aan mijn site, alleen sinds kort update hij heel laat. Dan zet ik het artikel 06.00uur online en komt hij pas 10.00u op bloglovin. Van bloglovin kreeg ik dit bericht:

  Hi,

  Everything looks fine on our end. You might have a slow RSS-feed or issues on your end but I cannot see that information. Next time you publish a post, please open up your RSS-feed and make sure the post is immediately added to your RSS-feed.

  Alleen ik heb geen idee hoe RSS feed werkt of wat ik precies moet doen. :) Iemand tips voor mij?? Groetjes, Milou :)
  Milou onlangs geplaatst..Hoe overleef ik de pabo? #4My Profile

  • Hoi Milou,

   In WordPress (of Blogger overigens) kun je eigenlijk maar weinig zelf wijzigen in/aan je RSS feed. Je kunt hem niet uitzetten of ‘vertragen’: op het moment dat jij je blogpost publiceert zal die ook zichtbaar worden in je RSS feed. Je kunt dat zelf na publiceren ook eenvoudig zelf controleren door naar je blog te gaan en achter het adres in de balk /feed te zetten. Dat is het adres van je feed. Ik zie daar zelf geen rare dingen in staan.

   Bloglovin checkt eens in de zoveel tijd of er updates zijn in die feed en me dunkt dat daar dan toch die vertraging vandaan moet komen. Het enige andere wat ik kan bedenken is dat misschien RSS feeds niet meteen bijgewerkt worden als je blogposts inplant? Of dat zo is en of dat ook een verklaring hiervoor zou zijn kan ik je helaas niet zeggen maar misschien dat andere bloggers daar ervaring mee hebben?
   Raymond onlangs geplaatst..Verbeter de zoekfunctie in WordPress met RelevanssiMy Profile