Een ebook maken van je blog

Een ebook maken van je blog, of ter aanvulling op je blog – veel bloggers zijn er mee bezig. Naar aanleiding van #blogpraat 14 februari hieronder een overzicht van tips en ideeën rondom ebooks voor bloggers. De inhoud van dit artikel is zowel gebaseerd op de vele goede tips en opmerkingen van alle deelnemers van de chat 14 februari (voor een overzicht van tweets en deelnemers, zie hier), als mijn eigen inzichten en ervaringen.

Wat voegt een ebook toe voor bloggers (en lezers)?

Uit de verhalen van bloggers die al ebooks uitgaven blijkt wel dat je met een ebook een hele nieuwe doelgroep kunt aanboren. Net als een blog is het gewoon een andere manier om kennis te delen. Sommige mensen lezen nu eenmaal liever van papier, of hebben liever alles overzichtelijk bij elkaar dan dat ze online artikelen bij elkaar sprokkelen. Als je bovendien je SEO (zoekmachineoptimalisatie) goed inricht, komt een hele nieuwe groep bezoekers je op het spoor.

ebooks en blogs

Het is dus een uitgelezen kans om je blog (of jezelf) te marketen. Het uitgeven van een ebook geeft de auteur ook een zekere autoriteit, en draagt op die manier bij aan het beeld dat je doelgroep van je krijgt. Van meerdere kanten wordt door auteurs aangegeven dat dit ze veel nieuwe contacten en daarmee ook nieuwe klanten op heeft geleverd.

In een ebook kun je bovendien iets makkelijker de context meegeven aan je kennis. Je kunt een inleiding en een auteursprofiel toevoegen, etc. Hoewel vaste lezers van je blog waarschijnlijk wel een idee hebben van jouw achtergrond, zullen ze waarschijnlijk niet altijd kijken naar je profiel en de informatie over wat jij doet. In een ebook heb je meer ruimte voor een verhaal met een kop en een staart.

Wat vraag je voor een ebook?

Hoewel je er voor kunt kiezen je ebook zonder tegenprestatie aan te bieden, is het natuurlijk ook een uitgelezen kans om iets terug te krijgen. Geld, bijvoorbeeld.

verkopen van ebooks via blog

Maar het hoeft niet altijd om geld te gaan. Je kunt het ebook ook weggeven aan mensen die zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Ze kunnen zich altijd weer afmelden, maar zo lang je interessante emails blijft sturen heb je de mogelijkheid om die lezers informatie te sturen met alle voordelen die dit biedt. Meer over de waarde van een emailbestand vind je hier (‘One thing your blog can’t live without’…).

Een andere methode is te vragen om bereik, om publiciteit. Dit kun je bijvoorbeeld doen door mensen te laten betalen door middel van een tweet, een ‘betaalvorm’ die je steeds meer ziet. Dit is helemaal niet zo ingewikkeld als het klinkt, je vult gewoon de pay-with-a-tweet-tool in en bent ready to go!

doel van uitgeven ebook

Wat zet je in je ebook? Waar moet je op letten?

Als blogger heb je de beschikking over een heleboel content die al gepubliceerd is. Het is dus wel zo efficiënt om die te hergebruiken. Een goed artikel over het hergebruiken van content vind ik dit artikel van @meeradvies, zie hier. Artikelen die zich erg goed lenen voor een book, zijn bijvoorbeeld series die je op je blog gepubliceerd hebt.

Verbazend misschien, dat het waarde kan hebben om oude blogartikelen te verpakken als ebook en daar waarde mee te creëren (zelfs geld mee te verdienen!). Maar in de praktijk blijkt dit heel goed mogelijk.

blogs uitgeven als ebooks

Natuurlijk moet je op een aantal zaken letten:

 • Je moet wel waarde toevoegen. Een veredelde digitale bedrijfsfolder heeft weinig waarde.
 • Er moet een kop en een staart aan het ebook zitten. Een verzameling losse artikelen zonder begin, einde en overkoepelend thema leest niet lekker en roept verwarring op bij de lezer.

een ebook maken van je blog

 • Zorg altijd voor een inleiding, een colofon, een inhoudsopgave (waarbij de hoofdstukken zijn aan te klikken) en een mooie, logisch lay-out.
 • Werk met links. Omdat ebooks digitaal zijn, is het belangrijk om zoveel mogelijk de link te leggen met je website/blog.
 • Vraag mensen om contact op te nemen. Vermeld je twitteraccount, facebookpagina, emailadres, etc. etc. zodat mensen makkelijk met je in contact kunnen komen. Doe oproepen om te laten horen wat je lezers van het boek vonden. Vraag mensen om over je ebook te tweeten als ze het leuk vonden door middel van een retweet button. Hier lees je hoe je dat doet (klinkt ingewikkelder dan het is).

Welk format gebruik je?

De terminologie ‘ebook’ is onderhevig aan inflatie, volgens sommigen. Er zijn mensen die een ebook zien als een digitaal bestand, geschikt voor ereaders, met een ISBN-nummer. Maar in de volksmond kan iedere pdf een ‘ebook’ zijn.

In Nederland wordt veel met ePub gewerkt als het gaat om bestanden die speciaal voor eReaders zijn gemaakt. Maar in de internationale markt gelden weer andere standaarden (bijvoorbeeld voor de Kindle). De iPad daarentegen kan ook heel mooi PDF’s weergeven.

Een PDF is voor iedereen eenvoudig te maken, gewoon door een bestand als PDF op te slaan. Maar om een bestand echt mooi vorm te geven, is soms behoorlijk wat kennis nodig. De vraag is dus wat je doelgroep verwacht en wil. Gebruiken ze veel eReaders? Hoog aantal iPad-gebruikers? Of veel mensen die gewoon graag een PDF willen lezen en die ook willen uitprinten? Ga je je op de internationale markt richten? Hoe gaat jouw doelgroep je ebooks lezen?

format van ebooks

Hoe maak je een ebook?

Een ePub-bestand maken is niet heel ingewikkeld, zolang je een beetje kennis hebt van HTML (althans, niet echt nodig, maar het helpt wel). Een zeer handig boekje in dit verband is het eBook (in ePub bestand!) van Wiebe de Jager. Hij legt op eenvoudige wijze uit hoe je snel en makkelijk een ePub kunt maken. Maar let op: het zal je toch wel even wat tijd kosten (nog los van de content zelf). Zie ‘Zelf ebooks uitgeven’.

Voor het maken van mooie PDF’s en ePubs gebruiken professionele designers vaak het Adobe programma InDesign, een uitgebreid maar prijzig programma waar je wel echt bekend mee moet zijn om het goed te kunnen gebruiken.

Maar er zijn ook plugins die je helpen om rechtstreeks vanuit bijvoorbeeld WordPress ebooks te maken:

ebook maken vanuit wordpress

Dus wat te doen? Ik zou beginnen met een pdf, wat tijd steken in de opmaak, zorgen dat de link aanklikbaar zijn, mooie plaatjes het liefst, hoofdstukken op nieuwe pagina beginnen, etc. Het hoeft niet perfect te zijn, misschien, om mee te beginnen. Tenzij je doelgroep hoge eisen stelt, dan wordt het een ander verhaal – uitbesteden! Er zijn veel fijne kneepjes die je niet zo maar onder de knie hebt. Zelfs een PDF komt op het ene scherm heel anders over dan het andere, blijkt. Dus als het perfect moet zijn is uitbesteden een goede optie.  Helemaal als je een betaald ebook gaat maken. O ja, en houd rekening met het aantal pagina’s van je PDF…

ebook of print boek

Promotie van je ebook

Eenmaal gemaakt, moet je ebook goed onder de aandacht worden gebracht. Retweet buttons (zie boven) en pay with a tweet-achtige constructies (zie ook boven) helpen hier bij.

Andere tips voor het promoten van je ebook (en daarmee je blog):

 • Zorg voor een goede landingspagina. Vooral de inhoud van de pagina is heel belangrijk, niet alleen voor de conversie (dus hoeveel mensen daadwerkelijk je ebook downloaden) maar ook voor je zichtbaarheid in zoekmachines. Die letten vooral op content. Zorg dat titel van de pagina, headers (titels van paragrafen) en inhoud met elkaar overeenkomen en let op tags.

ebooks promoten

 • Kijk of er andere blogs zijn die het leuk vinden om je ebook te vermelden. Mouth to mouth werkt fantastisch, en veel website vinden het leuk om aandacht te besteden aan voor hen lezers relevante ebooks.
 • Promoot je ebook op alle kanalen die tot je beschikking staan, van Twitter tot Facebook, van je blog tot je nieuwsbrief, van YouTube tot in presentaties op SlideShare.
 • Vergeet niet het ebook te vermelden in ofline communicatie – het helpt als je landingspagina een korte URL heeft (www.youwsite.com/ebook)
 • Zorg voor een ISBN. Je hebt dan meer mogelijkheden om je ebook (commercieel) te verspreiden.

Andere tips:

Auteur: Elja

Motto: Steun, gun, inspireer en geniet!

7 Reacties

 1. Pingback: Tweets that mention Een ebook maken van je blog -- Topsy.com

 2. Pingback: RethinkingMedia » Blog Archive » Nieuwsoverzicht: de mooiste krant ter wereld en 1 eurocent per bezoeker

 3. Kwam hier bij toeval langs en was blij verrast met dit perfecte artikel. Ga ik zeker gebruiken bij het samenstellen van mijn eigen e-boek.
  Ik blijf je volgen!

 4. Dank u voor het opnemen van een link naar mijn artikel!

  Ik hoop dat uw lezers vindt het echt nuttig en retweet knoppen toe te voegen in hun eBooks.

  Het is een geweldige promotie kansen gemist door vele mensen.

  Nogmaals bedankt!

  Eugen

 5. Pingback: Ik blog; jij blogt; wij bloggen. Een verzameling tips « Meer Advies Coaching

 6. Pingback: Ik blog; jij blogt; wij bloggen. Een verzameling tips | Meer Advies Marlies vd Meer