De vrijheid van een persoonlijk blog

Tweet: “Blog reviews. Over de vrijheid van een persoonlijk blog, en het perfectionisme dat vele bloggers treft…”

Een keer in de maand reviewen we in #blogpraat de blogs van 2 of 3 deelnemers die zich daar voor opgeven. Dappere lieden, in mijn opinie.

Deze keer waren dat @petepel met zijn blog www.petepel.nl en @sharpbentwit met handikri.blogspot.com. Wat opviel is dat beide heren bloggen vanuit een persoonlijk perspectief, met als doel lekker te schrijven en hun pennenvruchten of ideeën te delen.

persoonlijk bloggen

Zoals altijd kwam er veel goede feedback op beide blogs met heel veel complimenten voor de inhoud en voor de creativiteit

waarmee beiden binnen bestaande kaders toch iets ‘eigens’ weten te doen. Bijvoorbeeld in de wijze waarop ze zichzelf omschrijven, of de naam die ze geven aan de verschillende widgets.

persoonlijk bloggen

Een missend kader is niet erg

Nu ben ik iemand die graag het kader ziet in 1 oogopslag. Ik weet graag wie ik lees, en waarom, en wat het doel is. Bij andere reviews was dit dan ook vrijwel altijd mijn feedback.

Vanavond gingen mijn ogen open! Wat maakt het uit, wie er schrijft, waarom, en wat het kader is? Of het een blog is met een scala aan onderwerpen, of juist heel afgemeten en gefocust? Waar het om gaat is dat je kunt verdwalen in het blog. Dat je zin hebt om van het een naar het ander te klikken. Dat je je kunt verliezen in mijmeringen, beetje lezen. Dat een blog vragen oproept.

Vrijheid, blijheid? Of toch niet?

Ook opvallend: een persoonlijk blog volgt veel minder regels. Althans, de bloggers er achter hoeven niet perse een eigen domein, of allerlei plugins, of een uitleg over wat er te vinden is op hun blog. Ze kunnen illustraties gebruiken al naar gelang hen goed dunkt, of ze gewoon achterwege laten. Ze hoeven zich niet te storen aan ‘de regels’.

bloggen regelsOf toch?

vrijheid bloggen

De druk is er niet minder om

En toch zetten ze zichzelf onder druk! Net als ‘zakelijke’ bloggers dat doen. Maar vooral op de inhoud, lijkt het. Beide bloggers van vandaag bleken zeer kritisch over zichzelf. Omdat ze te weinig schreven. Of omdat ze zeker willen zijn dat de inhoud perfect is. Volgens mij heel herkenbaar voor vele andere bloggers…

Transcript

Voor het transcript van vandaag, zie … (volgt nog)

Auteur: Elja

Motto: Steun, gun, inspireer en geniet!

Reactiemogelijkheid gesloten