Sneller bloggen met MultiMarkDown

Sneller bloggen met MultiMarkDown

Ik ben al langer op zoek naar manieren om een blogartikel sneller te kunnen schrijven. Het formateren van de tekst vind ik tijdrovend en omslachtig in een blogeditor.

Voorbeeld: je moet een tekst markeren, en dan op een icoon klikken om van de tekst bijvoorbeeld een kopje te maken (voor het aangeven van een nieuw hoofdstuk, met een groter font).

Markdown

Het kan ook slimmer. Het middel heet ‘MultiMarkDown’ (MMD) en werkt zo: je geeft in de tekst met aparte tekens de formattering aan. Bijvoorbeeld:

 • een header geef je aan door de tekst te onderstrepen met ‘====’;
 • een lijst geef je aan door elk item te laten beginnen met een ‘*’
 • een link naar een andere website geef je aan door verwijzingstekst

Voor de meest voorkomende formatteringen zijn er speciale tekens bedacht.

Voordelen

Je kunt sneller een blog schrijven dan in een gewone blogeditor. De tekst blijft toch goed leesbaar, ondanks de speciale formatteringstekens.

Als je je blogartikel hebt afgerond, dan kopieer je de html-versie van het artikel in een blog artikel op je blog, zoals bijvoorbeeld deze blog op http://ambtenaar20.ning.com. De afbeeldingen voeg ik hier op Ambtenaar 2.0 toe.

Een tweede voordeel van deze werkwijze is dat je de blogtekst op je Mac maakt (of op je PC met vergelijkbare software). Je kunt je tekst niet meer kwijtraken, iets wat wel eens kan gebeuren als je je blogtekst in de editor van het blogplatform in de browser maakt.

MultiMarkDown editors

Op de Mac raad ik aan om de MultiMarkDown-editor NVAlt te gebruiken. Het leuke aan NVAlt is dat je in een apart venster naast de tekstverwerker ziet hoe de uiteindelijke tekst er geformatteerd uitziet, en dat terwijl je typt.

Zo ziet dat er uit (MultiMarkDown tekst boven; resultaat onder):

Formattering

Hier zie je welke formattering er mogelijk is in MultiMarkDown. Je wordt hier al handig in na een paar uur. Als je veel blogt dan is die tijdsinvestering snel terugverdient!

MultiMarkDown en het schrijven van lange documenten

Voor het schrijven van lange stukken heb ik veel plezier aan Scrivener. Hiermee kun je complete boeken schrijven, ook met behulp van multimarkdown.

Ik heb hiermee erg snel de ‘Yammer Handleiding’ mee geschreven (nog niet in MultiMarkDown, maar dat ga ik met een volgend boek wel doen).

Wat vinden jullie?

Lijkt dit iets voor jou, of blijf je liever op de huidige manier blogteksten schrijven? Ik hoor het graag!

6 Reacties

 1. Thx Jeroen, goeie tip. Ik zit tot nu toe vaak te worstelen met teksten die ik in Word uitwerk en dan kopieer naar de blogeditor. Dit werkt lang niet in ieder blog, waardoor je steeds omwegen moet bewandelen. Bovendien zit je altijd met de nodige aanpassingen achteraf.
  Met andere woorden: dat MultiMarkDown editen lijkt me wel iets. Ik ga er eens mee spelen.

 2. Stan,

  Op zich een handig tool, maar het komt toch een beetje over als een webpagine “schrijven” in html.

  Het voordeel van een blogeditor (ik gebruik zelf Windows Live Writer) vind ik juist WYSIWYG. Het neemt de template van je bolg over waardoor je niet alleen de tekstformattering hebt (wel met de “omslachtige” buttons zoals je zegt. Maar naast de tekstformattering zie je ook direct de layout van tekst / plaatjes, etc zoals het op je blogkomt.

  Nadeel van een blogeditor is dat je aan een PC gebonden bent en dat je draft teksten dus niet online staan. Voor iemand die gedurende de dag veel van PC wisselt is dat met name onhandig ..

  • Peter, nog een voordeel van NValt is dat het samenwerkt met SimpleNote. Daarmee worden blogteksten realtime gesynchroniseert over alle devices die ik heb aangesloten op SimpleNote.

   Zo kan ik dus makkelijk doorwerken aan een blog op een andere machine (bijvoorbeeld wisselen van Mac naar iPad); ik hoef niet na te denken of ik de tekst wel in de Cloud ergens heb opgeslagen. Dat gebeurt allemaal automatisch.

   Verder is het ook aardig om te zien dat Brett Terpstra ook een Markdown plugin voor WordPress heeft ontwikkeld. Hiermee kun je dus ook binnen WordPress met Markdown werken.

   Het heet Markdown Quicktags en werkt prima:
   http://brettterpstra.com/markdown-quicktags-wordpress-plugin/

   Er zitten handige functies in zoals autopairing en selection wrapping en meer; allemaal ondersteuning om erg snel een blogtekst inclusief mooie formattering te kunnen maken.

 3. Windows Live Writer werkt ook prima, op de Mac gebruik ik wel MarsEdit, een vergelijkbaar tool.

  Ik merk toch dat ik sneller een blogtekst maak met Markdown, en vooral dat ik mij meer op de inhoud kan concentreren dan met normale blogeditors (WordPress, LiveWriter, MarsEdit etc.).

  Een ander voordeel is dat ik in een later stadium een aantal blogs kan bundelen tot een pdf-document. Bijvoorbeeld door alle artikelen (op basis van Markdown) te plaatsen in een tool zoals Scrivener.

  Vanuit Scrivener kun je weer exporteren naar LaTex, waarvanuit je een pdf-document kunt maken. Het lijkt wat omslachtig maar is dat niet echt: je hebt een consistent bestandsformaat en hoeft de documenten niet meer te her-formatteren.