Downloaden en inzien van je eigen twitter archief: een stappenplan

Inleiding

Eind vorig jaar kondigde Twitter aan de persoonlijke archieven met de eigen tweets ter beschikking te gaan stellen aan iedere twitteraar. Erg handig en leuk om je eigen oude tweets er op na te kunnen slaan. Met de zoekfunctie van Twitter zelf kun je namelijk maar nauwelijks oude tweets vinden. Voornamelijk tweets van maximaal een week oud hoewel Twitter nu bezig is om ook – zeer beperkt – oudere tweets terugvindbaar te maken. Een eigen archief van alle tweets die je ooit verstuurd hebt, dat zou ideaal zijn om bijvoorbeeld eens na te kijken wanneer je voor het eerst een tweet met de #blogpraat hashtag de wereld in hebt gestuurd.

Request your archive

De mogelijkheid om je eigen twitter archief te downloaden wordt (heel) geleidelijk uitgerold. Voor de Nederlandse twitteraars is die mogelijkheid nog niet beschikbaar maar kun je er wel van gebruik maken als je de taal van je Twitter profiel op twitter.com (tijdelijk) op Engels zet. Als je dat doet verschijnt er bij de instellingen (die dan dus settings heten) onderaan een nieuwe knop ‘Request your archive’ om een downloadlink aan te vragen voor je eigen persoonlijke twitter archief.

twitterarchief0

 

Klik deze knop aan en enkele minuten later krijg je een mailtje op je mailadres dat je opgegeven hebt in je Twitter profiel. In dat mailtje zit een downloadlink en daarmee download je een tweets.zip bestand met daarin al je tweets!

Wat zit er in je archief?

Als je dat archief uitpakt (met behulp van de ingebouwde uitpakfunctie van Windows of een gratis programma als 7-Zip) dan zitten daar honderden bestanden in, afhankelijk van hoe lang je al twittert, in vele mapjes. Al je tweets zijn per maand in Javascript formaat opgenomen in dat archief maar zitten daarnaast ook in 1 handig CSV bestand die je in Excel kan openen en inzien. Hieronder leg ik uit hoe je je tweets zowel als een losse website en via Excel kunt inzien en doorzoeken.

Je eigen kant en klare website

Je uitgepakte archief kun je meteen openen, inzien en doorzoeken door simpelweg te dubbelklikken op het index.html bestandje dat in je archief zat. Dat opent meteen een website in je standaardbrowser waarin je al je tweets gelijk ziet! Aan de rechterkant kun je klikken op het jaar en de balkjes geven de maanden binnen dat jaar aan. Als je daar op klikt zie je alle tweets van die maand. Bovenin zit een zoekbalkje en je raadt het vast al, daar kun je al je tweets in 1 keer mee doorzoeken. Tijd om te zoeken op #blogpraat om al je blogpraat tweets terug te lezen!

twitterarchief2

 

Deze website staat dus nu op je pc in de map waar je het archief hebt uitgepakt. Deze kun je vervolgens ook op andere plekken neerzetten zodat je ook je archief kunt bekijken en doorzoeken als je niet achter je pc zit.  Bijvoorbeeld:

 • door alle bestanden (en mappen) met FTP te uploaden naar een mapje op je website. Handig als je je eigen domein en webhost hebt. De mijne staat in een mapje ‘tweettweet’ waardoor ik er altijd bij kan.
 • door alle bestanden (en mappen) in je Dropbox, Skydrive of Google Drive account neer te zetten.
 • door alles op een USB stick te zetten die je altijd bij je hebt. Altijd je tweets op zak ;)

Hoewel de kant en klare website de handigste optie is om je tweets te doorzoeken, zie je helaas alleen maar de meest basale gegevens bij de tweets. Zo zie je niet op wie je gereageerd hebt en ook niet met welke twitter client je de tweet geplaatst hebt. Deze gegevens zitten wel in dat CSV bestand dat je in Excel kunt openen. Je kunt dus ook al je tweets in 1 Excelbestand zetten!

Je tweets in Excel

Hoewel je kunt dubbelklikken op een CSV bestand om deze meteen in Excel te openen, levert je dat wel een slecht leesbaar bestand op. Een CSV bestand is namelijk een speciaal tekstbestand waarin alle gegevens met komma’s van elkaar gescheiden zijn. Je ziet dan al die komma’s en aanhalingstekens in Excel terug en dat leest/werkt niet zo fijn natuurlijk. Hieronder laat ik de stappen zien waarmee je een goed Excel bestand krijgt met al je tweets erin! Ik gebruik hiervoor een Engelstalige versie van Excel 2010 maar het zou in alle versies van Excel hetzelfde moeten werken.

Stap 1. Open een leeg document in Excel en klik op het tabblad Data. Vervolgens kies je voor From Text om het CSV bestand te importeren in Excel.

twitterarchief_excel1

 

Blader naar de map waar het tweets.csv bestand staat en druk op OK. Vervolgens start de import wizard die je in verschillende stappen door het proces van importeren loodst.

Stap 2. Kies bij de eerste stap van de wizard voor Delimited (of gescheiden). Dit wil zeggen dat er een scheidingsteken zit tussen de verschillende velden in het csv bestand.

twitterarchief_excel2

Stap 3. De tekstwizard denkt waarschijnlijk dat het scheidingsteken een spatie is maar dat is niet zo. Het is een komma dus deze moet je in stap 2 van de wizard aanvinken! Vink andere opties af als ze aanstaan. Je ziet ook onderin dat venster dat er ineens lijntjes netjes verschijnen tussen de verschillende velden.

twitterarchief_excel3

 

Stap 4. Je kunt op Next klikken om nog meer in te stellen maar dat is in dit geval overbodig. Klik op Finish om de wizard af te sluiten en je krijgt de vraag of je de inhoud in het geopende lege Excel document wilt of in een nieuwe worksheet.

twitterarchief_excel4

 

De bestaande is prima dus druk op OK en je ziet alle ingevulde velden verschijnen in je Exceldocument. Helaas worden alle Twitter id’s – alle getallen die in de eerste vijf kolommen staan – niet goed herkend als getallen. Je krijgt ze in een wiskundige weergave te zien (met E erin) en dat leest niet handig. Gelukkig is dit ook snel aan te passen.

Stap 5. Selecteer – door shift ingedrukt te houden en dan op de kolom letters A, B,C, D en E te klikken – alle kolommen waarin Twitter id’s staan. Rechtsklik dan op 1 van de kolommen en kies in dat menu voor Format Cells.

twitterarchief_excel5

 

Stap 6. Kies in het volgende menuutje links voor Number (Getal) om de Twitter id’s als gewone getallen weer te geven. In het rechterdeel kun je instellen hoeveel getallen er achter de komma getoond moeten worden. Het zijn allemaal hele getallen dus zet dit naar 0!

twitterarchief_excel6

Druk op OK en je bent klaar. Alles staat nu goed weergegeven in het Excel bestand en je kunt filteren, sorteren, zoeken en lijstjes maken binnen het bestand met al je tweets. Daar heb je vanzelfsprekend wel wat basiskennis Excel voor nodig :)

#

Auteur: Raymond

Blogt over bibliotheken, ebooks en auteursrechten op Vakblog. Bij #blogpraat vooral druk met het bijhouden van de website, het promoten van volledige RSS feeds en actie voeren om volledige blogposts op de voorpagina van blogs te krijgen zonder door te hoeven klikken. Maakt de Excelverslagen om zelf niks te hoeven vergeten.

6 Reacties

 1. Gáa’f! Dank je wel – ik was al bij mijn laatste 3200 tweets maar aangezien ik meer dan het tienvoudige daarvan heb uitstaan in mijn verleden is dit echt perfect – thank you very very much.
  Brilliant!

 2. Pingback: Twitterarchief…ik hobbel er weer achter aan. - Karin Winters

 3. Dag Raymond,

  Ik heb zojuist ook mijn eigen Twitter archief gedownload. Welke manier raad je aan om ook reacties op mijn eigen tweets te downloaden? En nu Twitter berichten kan terugvinden tot 2006, wat gaat er aan het Twitter archief veranderen?

  Met vriendelijke groet,

  Lauren Romijn

  • Nou, dat is dus het lastigste (en een nadeel) met je eigen Twitterarchief: de tweets van anderen zitten er per definitie niet in want die zitten in de archieven van de respectievelijke twitteraars.

   Sinds kort kun je weliswaar zoeken in de tweets tot terug in 2006 maar het is nog best een opgave om een specifieke conversatie of tweets terug te vinden. Meestal moet je dan nog wel weten waar het over ging, in welke periode het ongeveer speelde enz. Met alleen al miljoenen Nederlandstalige tweets is het bijzonder lastig om op algemene zoekwoorden iets snel terug te vinden.

   En nog meer slecht nieuws denk ik want het lijkt me bijzonder onwaarschijlijk dat Twitter iets aan het archief gaat veranderen. Ze kunnen niet met terugwerkende kracht tweets van anderen toevoegen aan je archief (hun eigen privacyvoorwaarden waarborgen dat) en ook al zou dat wel kunnen, het zou een gigantisch groot archief van gigabytes voor veel gebruikers opleveren.

   De beste en enige manier om de reactie op je eigen tweets te zien is om eerst je eigen tweet(s) op te zoeken in je eigen archief. Bij elke tweet staat ‘View on twitter’ en als je dus doorklikt krijg je de gehele conversatie inclusief eventuele @reacties. Niet ideaal maar zoals gezegd, je enige keuze volgens mij.
   Raymond onlangs geplaatst..Recht op informatie: Linken is echt niet linkMy Profile