Het gebruik van afbeeldingen op je blog

Afbeeldingen op je blog, nodig? Belangrijk? De consensus tijdens de #blogpraat chat van 3 oktober – waarin dit onderwerp aan bod kwam – was dat het belangrijk is. Daarom hieronder een samenvatting van de beste tips uit #blogpraat van 3 oktober.

Gebruik van afbeeldingen op je blog

Voor de een ligt de nadruk op de tekst, voor de ander op de (zelf gemaakte) afbeeldingen, maar iedereen is het erover eens dat afbeeldingen op je blog belangrijk zijn. Omdat het aantrekkelijker is, omdat het je verhaal kan onderstrepen, versterken of illustreren, omdat het je lezer aan het denken kan zetten.

Een blog met alleen tekst oogt over het algemeen weinig aantrekkelijk. Alleen dat al is een reden om afbeeldingen te kiezen. Maar afbeeldingen moeten wel ergens op slaan!

Waar vind je afbeeldingen voor je blog?

creativecommons.org

Bronnen genoeg, mits je goed oplet op auteursrecht. Op bijna alle afbeeldingen rust auteursrecht, wat betekent dat ze niet zo maar gebruikt mogen worden. Let op vermelding van de Creative Commons licenties (o.a. de attribute licentie die aangeeft dat je de afbeeldingen mag gebruiken onder vermelding van de auteur). Meer over Creative Commons vind je hier.

www.weheartit.com Afbeeldingen, gevonden en ‘geheart’ door gebruikers. Veel mooie, contemporary afbeeldingen, sfeerbeelden en goede tags. Let op: of er copyright op zo’n afbeelding zit, hangt niet af van www.heartit.com maar van de originele eigenaar van de afbeelding! Dat het op weheartit.com staat wil dus niet zeggen dat je het vrij mag gebruiken.

www.flickr.com Zoek hier op afbeeldingen met een Creative Commons license met ‘attribute license’, dat wil zeggen dat je de afbeeldingen vrij mag gebruiken mits je naar de gebruiker verwijst. Voor een search binnen afbeeldingen met deze licentie, zie deze link.

www.morguefile.com Gratis te gebruiken foto’s op allerlei gebieden, focus op foto’s die te gebruiken zijn ter illustratie van blogs, websites, artikelen etc. Veel generieke foto’s (patronen etc.). Morquefile.com heeft zelf overigens ook een leuk blog. Ook leuk: hun initiatief voor een marktplaats voor iPhone foto’s, www.fotokoi.com waar je een opdracht uit kunt zetten waar kunstenaars met een iPhone op kunnen reageren (betaald).

Compfight.com Een zoekmachine voor afbeeldingen, zoekt o.a. binnen flickr.com.

Zelf maken…een hele populaire optie! Maak foto’s van algemene objecten, van je omgeving, van mensen, wolken – wat er dan ook bij je blog past. Ook leuk is om foto’s te bewerken met een service als Instagr.am. Die geven een heel ander sfeertje aan je gewone kiekjes.

Schermafbeeldingen maken

Van een PC: prnt screen knop!

Van een Mac: tegelijkertijd de knoppen command – shift – 4 indrukken en vervolgens met je cursor het stuk van het scherm selecteren dat je wilt gebruiken.

Met je iPhone: ‘thuisknop’ ingedrukt houden en tegelijkertijd de aan/uit-knop indrukken.

Of gebruik een softwareprogramma, bijvoorbeeld Jing (gratis).

Tips & tricks

Waar moet je op letten bij afbeeldingen op je blog?

  • Let op de plaatjes flexibel zijn in omvang en dus niet buiten de kaders schieten (@petepel)
  • Dat de omvang niet zodanig groot is dat het je laadtijd vertraagt (@meeradvies)
  • Plaats plaatjes volgens hetzelfde stramien: zelfde grootte, zelfde type post (@karindezwaan)
  • Zorg dat foto’s een eenheid vormen (@petepel)

Meer over het gebruik van afbeeldingen op je blog

Aanvullingen? Handige tools? Graag in de comments!

Auteur: Elja

Motto: Steun, gun, inspireer en geniet!